· · Komentari: 0
SAVETI

ČIA SEMENKE: Imaju brojne zdravstvene koristi, visoku hranljivu vrednosti, a evo kako da ih uvrstite u ishranu

Čia semenke datiraju iz 16. veka, kada su ih koristili Asteci.

1612517477_Depositphotos_196009566_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Jedno od najhranjivijih jestivih semenki koje su nam dostupne, čia seme spada u najzdraviju hranu na planeti. Pripada porodici "salvia hispanica", poreklom iz centralnog i južnog Meksika i Gvatemale. Iako su nutritivne vrednosti isplivale u poslednje vreme, seme čia datira još od astečke civilizacije u 16. veku.

Pročitajte još: Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?

Bogata vlaknima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima, čia semena se mogu uklopiti u gotovo sve. Bez obzira da li ste se odlučili da ih jedete za doručak ili da ih popijete u ukusnom smutiju, kašika čia semenki može vam ojačati imunitet i pružiti telu sve neophodne hranljive sastojke.

Datiraju još od perioda Asteka

Pročitajte još: Slatki KROMPIR je dobar za srce, a odličan za NOVČANIK

Nutritivna vrednost semena čia. Za razliku od bilo koje druge namirnice, čia semena su snaga hranljivih sastojaka i vitamina. S tim u vezi, jedna šolja čia semena može vam pružiti korisnu ishranu. Evo kratkog pregleda šta sadrži:

  • 5 grama vlakana
  • 2 g proteina
  • 6 g ugljenih hidrata
  • 5 g masti
  • 1 g zasićene
  • 7 g polinezasićene
  • 1 g mononezasićene i 0 g trans
  • 2 miligrama (mg) fosfora
  • 7 mg kalcijuma
  • 2 mg fosfora
  • 8 mg kalijuma
  • 5 IU vitamina A
  • 2 mg vitamina C
  • 1 mg vitamina E

Moguće zdravstvene koristi dodavanja čia semena u ishranu. Iako su čia semena prepuna hranljivih sastojaka, to može imati pozitivan uticaj na telo i mozak. S tim u vezi, evo nekoliko efikasnih zdravstvenih blagodati čia semenki.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: Lekovita trava koja se nalazi na našem prostoru, a leči DEVET bolesti

Čia semenke mogu pomoći u gubitku kilograma. Čia seme je bogato vlaknima i proteinima, što može pomoći u gubitku kilograma. Rastvorljiva vlakna se šire u stomaku i drže vas sitima duže vreme, zadržavajući dodatne i nepotrebne kalorije. Slično tome, proteini u čia semenima mogu pomoći u smanjenju apetita i unosa kalorija. Ovo dugoročno olakšava efikasan i zdrav gubitak kilograma.

Pomažu u gubitku kilograma
U borbi protiv hroničnih bolesti
Čia seme je potencijalni izvor antioksidansa kao što su hlorogena kiselina, kofeinska kiselina, miricetin, kvercetin i kempferol, koji se mogu boriti protiv proizvodnje slobodnih radikala. Stoga može pomoći vašem telu u borbi protiv hroničnih bolesti poput raka i može sprečiti prerano starenje.

Seme čia su fantastičan izvor omega-3 masnih kiselina. To zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i krvnih ugrušaka kod ljudi.

Poboljšava zdravlje kostiju

Čia seme je prepuno kalcijuma, fosfora, magnezijuma i proteina, što ne samo da povećava nivo energije u telu, već, takođe, poboljšava zdravlje i gustinu kostiju.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Visok nivo šećera u krvi može biti povezan sa povećanim rizikom od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca. Zbog visokog sadržaja vlakana, seme čia usporava apsorpciju šećera, što smanjuje nivo šećera u krvi u telu.

Visok sadržaj vlakana smanjuje nivo šećera u krvi

Zdravstveni rizici povezani sa čia semenkama

Čia seme dolazi sa puno nutritivnih vrednosti i sjajna je superhrana koja ide uz gotovo sve. Međutim, previše semena takođe može izazvati razne zdravstvene probleme. Iako je jedna kašika čia semena dovoljna i korisna, preterivanje s njom može imati negativan efekat na vas.

Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA

Pažljivo sa korišćenjem čia semenki
Neke studije takođe tvrde da i jedenje čia semena može biti opasno. Prema studiji slučaja predstavljenoj Američkom koledžu za gastroenterologiju 2014. godine, pacijent koji je prvo jeo seme čia, a zatim popio malo vode, doživeo je blokadu u jednjaku. Do ovoga je došlo prema studiji, jer su semena chia upila vodu, povećala se i proširila se u grlu. Stoga, da bi se to izbeglo, prvo ih treba skuvati ili pomešati sa vodom.

Prekomerna konzumacija čia semena često može dovesti do problema sa varenjem. NJegov visok sadržaj vlakana može se pokazati prejakim za creva, pa je stoga presudno da postepeno povećavate unos i pijete puno vode. Iako su čia semena zdrava i hranljiva, mnoga istraživanja tvrde da blagodati čia semena potiču od njihovog uključivanja u različite korisne dijete.

Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema

Čia semena idu uz sve

Kako dodati čia semenke u svoju ishranu? Postoji mnogo načina da seme čia uvrstite u svoju ishranu. Iako nema značajan ukus, može se dodati u gotovo sve. Od dodavanja sirovog žitaricama za doručak, jogurta i salata do mešanja sa korisnim smutijem, možete učiniti čia semenke osnovnim sastojkom svih obroka. Takođe se može mešati u testo za hleb, supe, kifle, kolače, soseve i još mnogo predmeta. S obzirom na svoju želatinastu teksturu, pomešane sa vodom, čia semena se takođe mogu koristiti kao zamena za jaja u pečenju. 20 grama chia semena, dva puta dnevno, je prava količina doziranja. preporučuju stručnjaci.

Međutim, morate izbegavati veću količinu ovog semena jer može negativno uticati na zdravlje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.