· · Коментари: 0
ЗДРАВО

За бољи ФОКУС и РАСПОЛОЖЕЊЕ потребно вам је само једно - ДОБАР САН

Зашто је важно да имамо добар сан?

1610309704_Depositphotos_101112968_s-2019.jpg

Сан је важан, сви то знамо. Међутим, колико нас заправо има довољно сна?  Спавање је апсолутно пресудно за толико различитих ствари, а опет толико нас га нема довољно.

Студенти на факултету имају потешкоће да одреде приоритет сну због заузетости распореда препуног предавања, домаћих задатака, учења и још много тога. Свеједно, желимо да разговарамо тачно зашто бисмо сви требали уложити више напора у довољно спавања. Безброј је разлога, наравно, али фокусираћемо се на најважније.

Прочитајте још: Направите "протеинску бомбу": Овакав доручак даће вам енергију за цео дан

Спавање побољшава ваше расположење

Почнимо са очигледним. Када се добро одморите, осећаћете се боље током целог дана. Ако добро спавате, осећате се одморно, стога сте аутоматски боље расположени у целини. Имаћете више енергије и осећаћете се много боље уопште. Дакле, почните раније да идете у кревет!

Foto: Depozit

Спавање може појачати ваш имунолошки систем

Једном када ваше тело добије потребан сан, имуне ћелије и протеини могу да добију остатак потребан за борбу против инфекција или других ствари које би се могле појавити. Према стручњацима, правилан сан чак може учинити вакцине ефикаснијим. Има смисла јер је спавање време одмора и ресетовања тела.

Прочитајте још: ШЕТАЈТЕ се само 30 минута дневно и решите се МНОГИХ болести

Спавање помаже у фокусу и продуктивности

Сан је пресудна компонента за многе аспекте функције мозга. За све студенте ово је значајна информација. Довољно спавања побољшаће когницију, концентрацију, продуктивност и перформансе. Природно, на све ове ствари ће негативно утицати недостатак сна. Једно истраживање је показало да су они који нису могли да се наспавају направили 36% више грешака у раду од оних који су се довољно наспавали. Друга студија открила је да лишавање сна може утицати на аспекте функције мозга на исти начин као алкохолна интоксикација.

Прочитајте још: Митесери, акне и остала ЗЛА на лицу: Три ЗАКОНА која морају тинејџери да поштују

Спавање спречава болести срца и мождани удар

Овде видимо да разликују и квалитет спавања, као и трајање. Добијање довољно квалитетног сна може озбиљно утицати на озбиљне здравствене ризичне факторе. Петнаест различитих студија открило је да они који нису довољно спавали имају већи ризик од срчаних болести и можданог удара од оних који су спавали 7-8 сати током ноћи.

Спавање може смањити упалу у телу

Губитак сна повезан је са дуготрајним запаљењем, посебно у дигестивном тракту. 

Прочитајте још: Да ли можете да осетите МИРИС кафе? Да ли сте зависник или имате ПРЕФИЊЕН нос?

Спавање узрокује да једете мање калорија

Студије су показале да људи који довољно спавају имају тенденцију да једу мање калорија. Са друге стране, они који су били неиспавани имали су већи апетит и јели су више калорија. Лишавање сна има тенденцију да поремети дневне флуктуације апетита и хормона, па узрокује лошу регулацију апетита. Другим речима, тело своју енергију треба да добије негде другде када је не добије из сна.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.