· · Коментари: 0
КОВИД

Доктор Ђорђе са ВМА открива: Шта чека људе који су прележали КОРОНУ

Потпуни опоравак они који су прележали ковид 19, са озбиљнијом клиничком манифестацијом болести, могу да очекују тек за три до шест месеци.

1608451432_Depositphotos_75287231_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

И после отпуста из болнице након прележаног ковида, већина мора да настави лечење, а четири до шест недеља по напуштању болничке постеље требало би поновити анализе крви, ултразвук срца и снимак плућа.

Потпуни опоравак они који су прележали ковид 19, са озбиљнијом клиничком манифестацијом болести, могу да очекују тек за три до шест месеци. До тада би требало да се понашају по правилима која подразумева опоравак.

Прочитајте још: Желите да СМРШАТЕ? Најпре укротите жељу за ШЕЋЕРОМ, а ево и како

Доктор Ђорђе Таушан, пулмолог Војномедицинске академије, због епидемије ковида ангажован у ВМЦ Карабурма, каже да се по завршеном болничком лечењу знатан број пацијената отпушта у опорављеном стању, али се промене на плућима одржавају у мањем или већем обиму:

Мировање уз лекове и - мировање!

- Након отпуста из болничких услова у кућну изолацију, односно на кућно лечење, основни вид терапије је мировање уз лекове који су препоручени од стране ординирајућих лекара ковид-болница - објашњава др Таушан. - То најчешће подразумева наставак антибиотске терапије, нискомолекуларни хепарин, кортикостероиде, гастропротективне лекове и витамине Ц и Д.

Симптоми за бригу
Обратите пажњу на убрзано замарање при лакшој или најмањој физичкој активности, кашаљ, осећај недостатка ваздуха, осећај убрзаног срчаног рада.
Ослушкујте тело и обратите пажњу на знаке

У кућним условима пацијенти би сами себи требало да прате евентуалне тегобе и да реагују одласком лекару у случају било каквог погоршања.

- Оболели у фази опоравка требало би да обрате пажњу на симптоме и знаке које у претходном периоду, значи пре инфекције вирусом САРС КоВ-2, нису имали или су они били мањег интензитет - каже др Таушан.

Прочитајте још: Доктор Владимир прецизно израчунао када ће КОРОНА постати обичан грип!

Да би опоравак био потпун, доктор Таушан каже да би за четири до шест недеља од побољшања требало поновити анализе:

После два месеца следи детаљан преглед.

- Неопходне су анализе крви, пре свих анализа крвне слике, ЦРП, Д-димер, биохемизам серума и ензими јетре. Потребни су и радиографија срца и плућа и функцијско испитивање плућа, ултразвук срца и интернистички прегледи пулмолога и кардиолога.

Шта је спирометрија?
Спирометрија је једноставан тест којим се мери запремина ваздуха коју пацијент може да издува из плућа, док се дифузија углавном ради на великим клиникама и њоме се утврђује колико је и да ли је оштећена дисајна површина плућа.

Када је о функцијском испитивању плућа реч, то подразумева спирометрију и дифузију.

Могућа је и појава фиброза и прираслица!

С обзиром на то да инфекција вирусом САРС КоВ-2 узрокује масивне упале плућа, плућно ткиво зараста спорије и могућа је појава фиброза и прираслица.

Прочитајте још: Да ли корона изазива ШЛОГ? Одговара докторка Апостоловић

- Зато је важно да пацијенти, након лечења ковида избегавају интензивнији физички напор, посебно млађи људи, као и они који се рекреативно или аматерски баве спортом, у периоду три до шест месеци - каже наш саговорник.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.