· · Komentari: 0
KOVID

Doktor Đorđe sa VMA otkriva: Šta čeka ljude koji su preležali KORONU

Potpuni oporavak oni koji su preležali kovid 19, sa ozbiljnijom kliničkom manifestacijom bolesti, mogu da očekuju tek za tri do šest meseci.

1608451432_Depositphotos_75287231_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

I posle otpusta iz bolnice nakon preležanog kovida, većina mora da nastavi lečenje, a četiri do šest nedelja po napuštanju bolničke postelje trebalo bi ponoviti analize krvi, ultrazvuk srca i snimak pluća.

Potpuni oporavak oni koji su preležali kovid 19, sa ozbiljnijom kliničkom manifestacijom bolesti, mogu da očekuju tek za tri do šest meseci. Do tada bi trebalo da se ponašaju po pravilima koja podrazumeva oporavak.

Pročitajte još: Želite da SMRŠATE? Najpre ukrotite želju za ŠEĆEROM, a evo i kako

Doktor Đorđe Taušan, pulmolog Vojnomedicinske akademije, zbog epidemije kovida angažovan u VMC Karaburma, kaže da se po završenom bolničkom lečenju znatan broj pacijenata otpušta u oporavljenom stanju, ali se promene na plućima održavaju u manjem ili većem obimu:

Mirovanje uz lekove i - mirovanje!

- Nakon otpusta iz bolničkih uslova u kućnu izolaciju, odnosno na kućno lečenje, osnovni vid terapije je mirovanje uz lekove koji su preporučeni od strane ordinirajućih lekara kovid-bolnica - objašnjava dr Taušan. - To najčešće podrazumeva nastavak antibiotske terapije, niskomolekularni heparin, kortikosteroide, gastroprotektivne lekove i vitamine C i D.

Simptomi za brigu
Obratite pažnju na ubrzano zamaranje pri lakšoj ili najmanjoj fizičkoj aktivnosti, kašalj, osećaj nedostatka vazduha, osećaj ubrzanog srčanog rada.
Osluškujte telo i obratite pažnju na znake

U kućnim uslovima pacijenti bi sami sebi trebalo da prate eventualne tegobe i da reaguju odlaskom lekaru u slučaju bilo kakvog pogoršanja.

- Oboleli u fazi oporavka trebalo bi da obrate pažnju na simptome i znake koje u prethodnom periodu, znači pre infekcije virusom SARS KoV-2, nisu imali ili su oni bili manjeg intenzitet - kaže dr Taušan.

Pročitajte još: Doktor Vladimir precizno izračunao kada će KORONA postati običan grip!

Da bi oporavak bio potpun, doktor Taušan kaže da bi za četiri do šest nedelja od poboljšanja trebalo ponoviti analize:

Posle dva meseca sledi detaljan pregled.

- Neophodne su analize krvi, pre svih analiza krvne slike, CRP, D-dimer, biohemizam seruma i enzimi jetre. Potrebni su i radiografija srca i pluća i funkcijsko ispitivanje pluća, ultrazvuk srca i internistički pregledi pulmologa i kardiologa.

Šta je spirometrija?
Spirometrija je jednostavan test kojim se meri zapremina vazduha koju pacijent može da izduva iz pluća, dok se difuzija uglavnom radi na velikim klinikama i njome se utvrđuje koliko je i da li je oštećena disajna površina pluća.

Kada je o funkcijskom ispitivanju pluća reč, to podrazumeva spirometriju i difuziju.

Moguća je i pojava fibroza i priraslica!

S obzirom na to da infekcija virusom SARS KoV-2 uzrokuje masivne upale pluća, plućno tkivo zarasta sporije i moguća je pojava fibroza i priraslica.

Pročitajte još: Da li korona izaziva ŠLOG? Odgovara doktorka Apostolović

- Zato je važno da pacijenti, nakon lečenja kovida izbegavaju intenzivniji fizički napor, posebno mlađi ljudi, kao i oni koji se rekreativno ili amaterski bave sportom, u periodu tri do šest meseci - kaže naš sagovornik.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.