· · Коментари: 0
ХИПЕРТЕНЗИЈА

Који су нетипични узроци повишеног крвног притиска и како се препознају и лече открива др Оливера Ђокић

Лекове за притисак пије 1,1 милион Срба, а 250.000 људи не зна да болује од хипертензије

1613572846_Depositphotos_84502200_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Повишен крвни притисак представља један од главних проблема савременог доба и водећи фактор ризика за настанак кардиоваскуларних обољења. Мада је познато да се најчешће јавља као последица лоших животних навика, стреса, нездраве исхране и недовољне физичке активности, до појаве хипертензије долази и из других разлога.

Прочитајте још: Италијанки оболелој од ковида ампутирани прсти и то није ПРВИ случај! (ВИДЕО)

Др Оливера Ђокић

- На настанак примарне хипертензије утичу генетски и неурогени фактори, болести бубрега, повећан унос соли, гојазност, пушење, велика употреба кафе и алкохола, професионална преоптерећеност, психичка напетост, одсуство кретања и физичке активности...

Секундарну хипертензију изазива дуготрајна употреба лекова.

- Узроци секундарне хипертензије су најчешће кардиоваскуларна, бубрежна, ендокринолошка или неуролошка обољења, дуготрајна употреба одређених лекова - каже доцент др Оливера Ђокић, кардиолог у Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Прочитајте још: Хладноћа није једини разлог ХЛАДНОГ НОСА: Шта још може да буде узрок

Хипертензија у трудноћи
- Хипертензија у трудноћи је удружена са повишеним степеном болести и, нажалост, леталног исхода мајке и плода. Жене са стањем "прееклампсија" развијају висок крвни притисак и вишак протеина у урину након 20. недеље трудноће. Настаје као последица дефекта плаценте, услед чега  делови доспевају у крвоток мајке и изазивају запаљенски одговор унутрашњег зида крвних судова и њиховог сужења.

И бубрежне болести могу бити узрок секундарне хипертензије и готово све могу повисити крвни притисак, а најчешће оне хроничне или васкуларне. Које су могуће нежељене последице високог крвног притиска?

И бубрежне болести могу изазвати хипертензију.

- Може довести до хипертрофије срчаног мишића, исхемијске болести срца (ангина пекторис, инфаркт миокарда, изненадна срчана смрт), срчане слабости, поремећаја срчаног ритма, шлога и обољења периферних артерија доњих екстремитета - истиче др Ђокић.

Прочитајте још: "Ово је моја последња објава": Позната тик-токерка извршила самоубиство (ВИДЕО)

У ком животном добу се најчешће јавља и ко је најугроженији?

- Ово обољење, која се некада сматрало болешћу старих, данас је све присутније у другој и трећој деценији живота. Процена учесталости хипертензије креће се од једне трећине до једне половине одраслог становништва. А учесталост се повећава старењем.

Све чешће обољевају млади људи Фото: Депозит

Да ли и у којој мери промена животних навика може да ублажи хипертензију?

- Нефармаколошке мере спроводе се доживотно и некада су само оне довољне за регулисање крвног притиска. То подразумева промену начина живота и исхране: смањење телесне тежине код гојазних особа, смањење уноса кафе, алкохола, намирница богатих засићеним масним киселинама и холестеролом, редукцију кухињске соли у исхрани, повећање физичке активности, већи унос хране богате минералима и витаминима (воће и поврће), престанак пушења.

Сваки други!
- Од високог крвног притиска у свету болује сваки пети, а у Србији сваки други становник, а само 33,9 одсто има постављену дијагнозу и узима прописану терапију. У нашој земљи болује 47 % становника, а 1,1 милион грађана пије лекове за притисак. Ови подаци важе и за друге европске земље (број оболелих је 30-45 одсто, а ако су старији од 60 година, проценат је већи од 50).
Промена начина живота је доживотна!

Прочитајте још: Жена отишла на операцију груди, а пробудила се са огромном задњицом: "Живот ми је уништен" (УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО)

У које доба дана је најбоље мерити крвни притисак?

- Најбоље је да се мери ујутру пре доручка, када су његове вредности највеће. Тада би требало да будемо сталожени, ослобођени стреса, како се притисак не би повећао. Мерење у јутрањим сатима је превентива против хипретензије, коју могу да прате главобоље, зујање у ушима и осећај притиска у глави, што некад представља увод у хроничне срчане сметње. Пацијенти који имају нерегулисан крвни притисак, након промене терапије потребно је да више пута дневно мере крвни притисак. И здрави понекад то треба да ураде како би потврдили да су добро - закључује др Ђокић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.