· · Коментари: 0

Горка со је пуна магнезијума и наше баке су је користиле у купкама!

Сазнајте све предности горке соли, богате магнезијумом.

1626347834_salt-1884166_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Баке су некада додавале ову со у своју купку за стопала како би им помогла код артритиса.

Ево шта треба да знате о здравственим предностима горке соли, укључујући најбоље време и методе за употребу и када је најбоље прескочити.

Прочитајте још: Пет разлога због којих ћете почети да једете КОКОС: Невероватно здраво воће!

Шта је горка со?

Епсомска со (горка), која такође носи назив магнезијум сулфат, је хемијско једињење које се састоји од магнезијума, сумпора и кисеоника.

Како се не користи горка со?
Постоји једна употреба горке соли коју бисте требали активно да избегавате: растворена у води и спремна за пиће. Иако се ова метода рекламирана као ефикасан лаксатив за лечење констипације или као општи начин „детоксикације“, уношење соли Епсома није добра идеја, сматрају лекари.

Њено мање научно име (Епсом со) заправо потиче од његове распрострањености у селу Епсом у Енглеској, једном од првих бањских градова у земљи, где су људи долазили да "узимају воду" из горког, сланог извора за који се сматра да има лековита својства. 

Магнезијум је кључ

Упркос томе што се горка со користила хиљадама година јер су људи веровали у њено благотворно дејство, научна истраживања на тему горке соли су ограничена.

Верује се да има лековито дејство управо због велике количине магнезијума, природног минерала, који је у недостатку код већине људи. Магнезијум игра важну улогу у многим телесним процесима, укључујући регулацију функције мишића и нерва, нивоа шећера у крви и крвног притиска, као и стварање протеина, костију и ДНК.

Четири начина употребе горке соли

1. Користи се након вежбања 

Додајте је у купку после тренинга, како бисте обупстили мишиће и ослободили се упале и бола.

2. Нега ногу/средство против болова

Направите раствор раствор (кашичица соли у воду која је довољна да потопите стопала)  и намачите болно и повређено стопало / стопала 20 минута. Саветује се да људи са артритичним стопалима раде ова упијања сваких шест до осам сати по потреби како би се олакшали бол. Купке за ноге са Епсом соли такође могу помоћи у смањењу бола и свраба код атлетског стопала, иако су тада обично неопходни и локални антимикотичари.

Прочитајте још: Број витамина упоређен са ценом дао је победника: КРОМПИР прешишао све остале здраве намирнице!

3. Анксиозност

Епсом слане купке се препоручују пацијентима који већ користе више различитих лекова и плаше се нежељених интеракција, уколико би додали још један лек за анксиозност.

4. Бољи квалитет сна

И овде се примењују купке, које опуштају тело.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.