· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ ОД ЧЕГА НАСТАЈУ: Шта место бубуљица на лицу говори о вашем здрављу?

Решите се гадних и болних напасти

1603722868_Depositphotos_176131676_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Иако се појављују као реакција тела на поремећаје у организму, током пубертета или након порођаја, бубуљице на лицу могу да узрокују и неке свакодневне рутине или догађаји.

Доносимо карту лица и пет позиција на којима се најчешће појављују бубуљице, а које можете лако да спречите. Сазнајте шта их узрокује и како да их се решите.

1. НА БРАДИ, ВИЛИЦИ И ВРАТУ

Разлог: Менструација. 

Хормони као што је тестостерон мењају ниво током менструалног циклуса због чега жлезде производе више уља. Уље може да зачепи поре коже и узрокује бубуљице. Појављивање већег броја бубуљица може указати на хормоналну неравнотежу и нередован циклус или обилна крварења.

Фото: Депозит

Превенција: Имате ли оваквих проблема с кожом и против њих се редовно борите производима за проблематичну кожу, не чекајте да бубуљице изађу на површину већ препарате за чишћење коже попут бензоил пероксида почните да користите седам дана пре циклуса.

Прочитајте још: САТ СЕ ПОМЕРИО: Какве ПОСЛЕДИЦЕ то оставља на наш организам?

2. УЗ РУБ КОСЕ

Узрок: Производи за косу. 

Производи за косу најчешће су тешки и масни. Управо те масноће спуштају се на вашу кожу због чега долази до зачепљења пора. Кожа се почиње "гушити" што узрокује настајање бубуљица.

Превенција: Избегавајте наношење производа за обликовање косе близу корена и редовно перите руке и током дана, чим мање додирујте косу. Ако приметите већи број бубуљица промените производ за косу, а лице свакодневно очистите тоником.

Прочитајте још: ТЕРАПИЈА за ВИТИЛИГО зависи од ФЛЕКА, а на једном делу тела се ЛЕЧИ ЛАКШЕ

Фото: Депозит

3. ОКО УСАНА

Узрок: Прехрана. 

Неке од врло киселих намирница попут сирћета или лимунске киселине могу да надраже кожу и узрокују упалу. С друге стране, масна храна попут чипса и пржене хране може да узрокује зачепљење пора и тиме изазове стварање бубуљица око усана. Сличан ефект могу да изазову и неки балзами и сјајајеви за усне, посебно они који се наносе прстима.

Превенција: Сваки пут након јела усне и лице око њих темељно оперите или пребришите мокром марамицом. Користите балзаме за усне у стику и их наносите само на усне, а никако око њих. Уколико приметите већи број бубуљица око усана, промените сјај или руж за усне или престаните да га користите на месец дана и пратите промене.

Прочитајте још: Мислите да су ОЧИ СУВЕ због компјутера, а можда је много тежа АУТОИМУНА БОЛЕСТ

Фото: Депозит

4. НА ОБРАЗИМА

Узрок: Бактерије и прљавштина. 

Све што током дана више пута додирује ваше лице, а није дезинфиковано потенцијални је узрок бубуљица. Најчешћи узрочник је мобилни. Наслањањем уређаја на лице у поре коже уносите прљавштину и бактерије.

Превенција: У торбу спремите антибактеријске мокре марамице и кад год се сетите пребришите екран мобилног телефона. Никада, али баш никада не дирајте рукама лице. Ако то морате да учините, прије тога темељно оперите руке сапуном.

Прочитајте још: ДОБРА ВЕСТ! И алкохол штити наше здравље, ево и како

5.  НА НОСУ И ЧЕЛУ

Узрок: Стрес и напетост.

Напоран дан препун стресних и напетих ситуација снажан је окидач за бубуљице на овим деловима лица познатијим као Т-зона. Код стресних ситуација тело почиње појачано да лучи адреналин који може да узрокује појачано лучење уља због чега кожа постаје засићена и реагује излажењем бубуљица.

Превенција: Лице перите барем два до три пута седмично. Ако знате да вас у наредним данима очекују неке врло стресне ситуације, предухитрите их и направите детаљно чишћење лица средствима против акни и масне коже.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.