Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВИЛНА ИСХРАНА

Ко вечера АЈВАР и руча још једно СРПСКО ЈЕЛО неће се бојати ОСТЕОПОРОЗЕ

После 25. године кости лагано почињу да старе и прави је тренутак да коригујете исхрану.

1603273548_Depositphotos_63407485_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Колико ће тај процес да буде спор или брз, не зависи само од генетике, већ на првом месту од правилне исхране и редовне физичке активности.

Намирнице које су кључне у спречавању слабљења костију и појаве дегенеративних промена на зглобовима су оне које су богате калцијумом, витаминима Д, Ц и К.

Прочитајте још: Знамо да ЗЕЛЕНИ ЧАЈ помаже у МРШЉАВЉЕЊУ, а ЦРНИ?

Да бисте организму обезбедили ове хранљиве елементе, на јеловнику би требало да се нађу млечни производи, зелено лиснато поврће, житарице у свим облицима, масна риба, јаја, цитрусно и бобичасто воће, шљиве и парадајз. За здравље костију препоручује се и језграсто воће.

Маслиново уље има много бенефита.
Лактоза?
Особама које су нетолерантне на лактозу саветује се да користе сојино или бадемово млеко, као и бадемов путер.

На листу пожељних намирница обавезно би требало да се дода и маслиново уље. Осим других бенефита, оно у случају реуме и артритиса, може да стопира ензиме који покрећу упалне процесе у организму, укључујући и реуматске.

Прочитајте још: ПОДМУКЛЕ су и УВЕК НАЂУ ПУТ до нашег стомака: ОВА ПИЋА имају СКРИВЕНЕ КАЛОРИЈЕ

Негативан ефекат на здравље костију има превелика употреба соли, шећера, кафе, алкохола и трансмасних киселина, па би их требало избегавати.

Пример исхране:

Доручак: два барена јаја, црни хлеб и парадајз салата.
Ручак: шаран са поврћем.
Вечера: пахуљице од житарица са јогуртом.

Прочитајте још: ДИЈЕТА 80/20 - Ево зашто је звезде воле!

Доручак: туњевина са хлебом и зеленом салатом.
Ручак: пуњене паприке са парадајз салатом и црним луком.
Вечера: два парчета хлеба са ајваром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas