Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАПРАВИТЕ ПРАВИ ЛЕСКОВАЧКИ АЈВАР: Странци су спремни да га плате сувим златом

На југу Србије, у срцу Лесковца, сваке јесени шири се мирис печених паприка. То није само кулинарски ритуал, већ и део идентитета града.

1758796655_90852_shutterstock-367587110_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Најбоља врста паприке која се најчешће бира за ајвар је Куртовка.

10 кг црвене меснате паприке,

300 - 500 г плавог патлиџана (по жељи),

300 мл уља,

2 - 3 кашике соли,

2 - 3 кашике сирћета,

2 - 3 главице белог лука (опционо, по укусу).

 

Печење паприка

Паприке се пеку на плотни, роштиљу или у рерни док кожица не поцрни и не одвоји се од меса. Кључ аутентичног укуса лежи у диму - без њега, ајвар губи душу.

 

Љуштење и цеђење

Испечене паприке се остављају у затвореној посуди или кеси да се „узноје“, па се љуште и одстрањују семенке. Потом се остављају да се добро оцеде преко ноћи.

 

Млевење и динстање

Очишћене паприке мељу се на машини за месо. У широкој шерпи загрева се уље, додаје паприка и динста на лаганој ватри уз стално мешање - најмање 2–3 сата. Што дуже и спорије, то укус богатији.

 

Зачињавање

Пред крај кувања додаје се со, сирће и по жељи бели лук. Маса мора бити густа и сјајна.

 

Паковање

Врео ајвар пуни се у стерилисане тегле, затвара и кратко пастеризује или покрива ћебетом да се постепено хлади.

 

Више од рецепта - симбол југа

Ајвар није само зимница. Он се преноси са колена на колено, а свака породица у Лесковцу тврди да баш њихов рецепт има "оно нешто". На трпези се служи уз месо, хлеб или сир, а за многе је најбољи доручак, парче хлеба и кашика домаћег ајвара.

- Ајвар је за нас много више од хране, то је мирис детињства, сећање на окупљања и доказ да се стрпљење увек исплати - каже једна домаћица из Лесковца.

Лесковачки ајвар је прича о страсти, традицији и умећу. Његова црвена боја крије сате рада, топлину дома и дух југа Србије.

(Информер)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas