· · Коментари: 0
КОПРИВИЈАДА

Скину одећу са себе, па се међусобно ШИБАЈУ КОПРИВАМА: Постоји РАЗЛОГ зашто се води БИТКА

Сваког се лета у руском градићу Крапивна одвија необична битка. Учесници скидају одећу и међусобно се шибају сноповима коприве. На такав начин Руси се забављају и успут лече артритис, реуму и друге болести.

W3XnOopdWms.jpeg
Фестивал коприва Фото: архива Новости

Да лечење буде још екстремније, неки храбро једу сирову коприву без обзира на пецкање. Весела Копривијада, која је већ постала бренд Крапивне, привуче у ово место многобројне туристе из Русије и иностранства.

Прочитајте још:  Мелеми ЦАРИЦЕ Зоје стари ХИЉАДУ година први пут објављени на СРПСКОМ

Како коров може да постане извор новца? Одговор на ово питање добро знају становници руског градића Крапивна у Туљској области. Они сваке године организују велики фестивал у част коприве, која их је вековима хранила, лечила и облачила. Чак и своје име ("крапива" у преводу значи "коприва") град је још у 14. веку добио по овој биљци.

Чипка од коприве
Коприва спашавала од глади, пушили су је и од ње правили пиво.

У тешким тренуцима историје коприва је спашавала Русе од глади. Домаћице су правиле од жаре чорбе, салате, колаче, уштипке и слатко. Мушкарци воле пиво и вино од коприве и пушили је уместо дувана јер не изазива зависност.

Коприву нису користили само као храну него и као текстилну сировину. Влакна ове биљке су веома јака и чврста: од њих су правили конац за израду платна. Одећа од коприве је била веома цењена због антибактеријских и антиалергијских својстава, а служила је дуже од памучних и ланених ствари.

Фестивал поново популарисао коприву Фото: Архива Новости

Захваљујући фестивалу у Крапивни жара је доживела праву ренесансу. Сваке године у овај мали градић са само 1.069 становника долазе туристи из целе Русије и других држава. Гости живе у шаторима, уживају у природи у учествују у веселим дешавањима Копривијаде. Пробају различите специјалитете од жаре (најхрабрији једу и сирову биљку), лекове и козметику, покушају да науче ткање платна и плетење фине чипке од коприве.

И деца се туку копривама
Изгледа шашаво, али ова битка је лековита.

Прочитајте још: Руси "одлепили" за гардеробом од КОПРИВЕ И КОНОПЉЕ: Тканине спречавају РАК КОЖЕ, а верује се да постоје и друга лековита својства

Најпопуларнија забава на Копривијади је зелена битка. Учесници се наоружавају сноповима коприве и међусобно се шибају пецкајућим букетима по голим леђима, рукама и раменима. Иако ово изгледа као потпуно лудило, у ствари таква битка је сеанса оздрављујуће масаже против реуме, артритиса, гихта и ишиаса.

Коприва може да повећа мушку потенцију.

О исцељујућим својствима коприве људи знају дуго. Многи народи су правили од ове биљке љубавне еликсире јер су веровали да жара може појачати мушку потенцију. Руси су користили коприву код обољења дисајних органа, бубрега и зглобова - па чак и код малигних тумора.
У многим руским селима и до сада постоји традиција: на Ивањдан људи излазе на улице и шибају копривом све пролазнике. Онај који је добио зелене батине верује да ће га срећа и здравље пратити током целе наредне године.

Коприва лечи:
Гастритис, чир на желуцу, екцем, ентеритис, панкреатитис, инфекцију бубрега, циститис, енурезу, гихт, бронхитис, радикулитис,  хемороидис и опадање косе.

Прочитајте још: Монаси су секли стомак животиње и у њега убацивали БОЛЕСНИКА, а сада су Путину дали ЧАЈ БЕСМРТНОСТИ

Чај ротив пијелонефритиса

Помешајте 20 г листова коприве, 20 г листова брезе, 50 г семена лана и 10 г листа шумске јагоде. 1 супену кашику смесе прелијте са чашом кључале воде. Оставите 3 сата да одстоји па процедите. Узимајте 1-2 чаше чаја током дана.

Пециво против енурезе

Направите тесто од 120 г ражаног брашна, 40 г семена коприве, чајне кашичице меда и мало воде. Тесто развијте танко па испеците у рерни. Сваке вечери поједите један колач од коприве. Терапија траје месец дана.

Купка против екцема и псоријазе

Исеците 2 кг свеже коприве, прелијте са 4 л вруће воде и ставите на ватру да прокључа. Сачекајте 30 мин да одстоји па процедите. Додајте одвар у каду са водом температуре 36-37С. Лезите у купку. Процедура траје 20 мин и понавља се сваког другог дана.

За хемороиде
Супену кашику сувог листа коприве прелијте са чашом кључале воде. Кувајте 10 мин на слабој ватри, охладите па процедите. Узимајте 1 супену кашику 4 пута дневно током месеца. Након тога направите паузу 10 дана па поновите третман.

Прочитајте још: КАШАЉ се може излечити биљком која у пролеће цвета широм СРБИЈЕ

Млеко против гастритиса (желудачна киселина)

Супену кашику сувог листа коприве прелијте чашом врућег млека. Кувајте на пари 5-7 мин па сачекајте да се охлади. Узимајте 1/3 чаше лека 3 пута дневно 1 сат пре јела.
Чај против гастритиса (снижена желудачна киселина)
Помешајте листове коприве и боквице с кантарионом и кукурузном свилом у пропорцији 2:2:3:1. Три супене кашике смесе прелијте са 750 мл кључале воде. Преспите у термос и оставите 3 сата да одстоји. Конзумирајте чашу чаја три пута дневно 20 минута пре јела. Третман траје осам недеља, након тога направите паузу 10 дана па поновите третман.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.