Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЖЕЛИТЕ ДА СЕ ХРАНИТЕ ЗДРАВИЈЕ? Можда вас коче 4 свакодневне грешке у кувању

Колико размишљамо о томе шта једемо и на који начин припремамо храну?

1760705292_shutterstock_465883127-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сви желимо да се ханимо здравије, али колико смо спремни да о храни и учимо? 

- Свакодневне кулинарске навике, чак и оне које радимо са најбољим намерама, могу смањити хранљиве материје у оброцима - каже дијететичар Саманта Питерсон за Реал Симпле.

Ово укључује и припрему оброка и праксе сервирања, што може утицати на ствари попут нутритивног садржаја и апсорпције. Добра вест је да неколико малих промена може направити велику разлику. 

Које навике можемо да уврстимо у прирпему оброка, а да нам користе здрављу? 

Љуштите све воће и поврће 

Љуштење производа је типичан део припреме оброка. Можда то радите да бисте избегли остатке пестицида или да бисте производ учинили текстурално пријатнијим. Међутим, ако желите да повец́ате унос хранљивих материја требало би да одустанете од уклањања корице одређених намирница. 

- Спољашња кора производа попут јабука, краставаца, шаргарепе и кромпира богата је влакнима која подржавају здраву пробаву и равнотежу шец́ера у крви - каже Питерсон. Коре такође садрже антиоксиданте и фитохемикалије, што су биљна једињења која смањују упале и штите од оштец́ења ц́елија.

- Уклањањем коре, одбацујете неке од хранљивих материја које чине ову храну моц́ном за здравље црева, срца и имунитета. Уместо тога, темељно оперите воц́е и поврц́е и, ако је могуц́е, задржите кору како бисте сачували садржај хранљивих материја. 

Прекувавање поврц́а

Иако кување олакшава варење поврц́а, могуц́е је претерати.

- Када се поврц́е прекомерно кува, витамини растворљиви у води, попут витамина Ц и неких витамина Б, могу да заврше у води. Стога, осим ако не користите ту течност (на пример, у супи или чорби), те хранљиве материје никада нец́е стиц́и до вашег тањира.

Да бисте заштитили хранљиве материје вашег поврц́а, кувајте га крац́е време.  Престаните када поврц́е добије светлу боју и постане мекано. То је сигнал да је довољно кувано да бисте уживали у њему, али не толико дуго да већина витамина нестане. 

Не комбинујете масти са одређеним производима

Масти су стекле лошу репутацију, али избегавање масти није увек најбољи потез. Маст није само макронутријент вец́ и подржава апсорпцију витамина А, Д, Е и К. Ови витамини су растворљиви у мастима, „што значи да вашем телу треба маст да би их апсорбовало“, каже Питерсон. Конкретније, маст покрец́е ваш дигестивни систем да ослобађа жуч и транспортере, који преносе ове витамине у крвоток.

- Без ње, хранљиве материје попут бета-каротена у шаргарепи, витамина К у лиснатом зеленилу и витамина Е у спанац́у или паприкама углавном пролазе неискоришц́ене - каже Питерсон. Да бисте извукли максимум из својих производа, додајте извор здравих масти како бисте помогли телу да апсорбује витамине растворљиве у мастима. 

Претерано сечење воц́а и поврц́а

Када се воц́е и поврц́е исече, изложене површине почињу да оксидују, што разграђује крхке витамине попут витамина Ц и фолата. Зато претходно исечена зелена салата, јабуке и шаргарепа брже губе боју, хрскавост и хранљиве материје.


 

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas