Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СУПЕРХРАНА СА ДРВЕТА: Ово воће штити срце и може утицати на сан

Богате антиоксидансима и хранљивим састојцима, трешње нам могу помоћи да боље спавамо и ублаже болове код гихта и артритиса. Управо им је сезона, те би ваљало што више да их искористимо.

1717253064_6658838448971474360d30d6.jpg
Фото: Пиxабаy фрее имагес
Oglas

Црвене или жуте, трешње су воће које се радо конзумира. Њихов неодољив, сладак укус, пун је витамина Ц, али садрже и цинк, фолну киселину, калцијум и гвожђе.

Суперхрана са дрвета

Трежње садрже биљне пигменте, такозване антоцијанидине за које важи мишљење да су веома вредан састојак, јер утичу на ткива организма и спречавају настанак бора, целулита. Препуне су антиоксиданаса који штите од упале и боре се против слободних радикала, који могу изазвати оштећење ћелија и допринети хроничним болестима као што су рак, дијабетес и болести срца.

Преглед вишеструких студија открива да једење најмање 45 трешања сваког дана смањује упале: "Али ако сте осетљиви на салицилате, природну биљну хемикалију која се налази у трешњама и такође се користи у аспирину, конзумирање толиког броја трешања може довести до узнемирења стомака и дијареје", каже дијететичар Карли Седлачек, а пише Хелт Клиник.

Утичу на сан

Трешње помажу да боље спавамо захваљујући високом нивоу мелатонина, хормона који утиче у регулисању циклуса спавања и буђења и серотонина, који помаже телу да производи мелатонин.

Штите срце

Шоља свежих трешања има 260 милиграма калијума, врло мало натријума и велике количине биљних стерола (фитостерола). "Храна са високим садржајем калијума и мало натријума, која се конзумира у умереним количинама, може помоћи у снижавању крвног притиска и смањењу ризика од срчаних болести, примећује Седлачек. Конзумирање биљних стерола је ефикасан и природан начин за снижавање холестерола - још један потез који је здрав за срце.

Ово воће има низак гликемијски индекс. Трешње садрже влакна, па због тога подижу шећер у крви спорије. Ово чини трешње савршеном посластицом за особе са дијабетесом, али дијететичар напомиње да треба уживати у умереним количинама, јер су и даље угљени хидрати.

Високе количине антоцијанина и мелатонина у трешњама штите од оштећења ћелија које изазивају рак. Трешње такође имају биоактивна једињења, хемикалије које помажу у превенцији рака, показују истраживања.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas