Oglas
· · Komentari: 0
VITKE

Ovih pet vežbi treba da rade svi koji sede ispred kompjutera, a naročito oni koje bole kolena

Svi koji najveži deo dana provedu u sedećem položaju treba redovno da vežbaju lake vežbe za kolena.

1614071627_Depositphotos_8649242_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Bol u kolenu neminovan je pratilac starenja, jer je "trošenje" hrskavice deo prirodnog degenerativnog procesa. Da bi se ovo neprijatno stanje izbeglo i da bi se proces propadanja kolena zaustavio što je moguće više, prva i osnovna terapija je jačanje mišića koji okružuju kolena.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Granica bola?
Vežbajte samo do granice bola, a ako osetite veći bol, obavezno prestanite i potražite pomoć lekara.

Uz čvrstu potporu zglob kolena biva fiksiran na mestu i ne može da dođe do staračkog krivljenja nogu. Uz to, postaćete mnogo pokretniji, a samim tim i vitalniji.

Vežbe su bezbedne za sve.

Predlažemo vam neke od najboljih vežbi za jačanje muskulature kolena. One su bezbedne za većinu, ali ipak budite oprezni.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Polučučanj

Oslanjajući se na naslon stolice ili kreveta, spustite se u polučučanj. Leđa su sve vreme ispravljena i zategnuta, a karlica fiksirana i ne pomera se. Nemojte duboko da se spustite u polučučanj, jer to može da prouzrokuje bol u kolenu. Ponovite vežbu 10 puta.

"Guranje" podloge
Sedite na ravnu podlogu ispruženih nogu. Iz ovog početnog položaja pokušajte kolenom da "gurate" podlogu zatežući mišiće butine. Vežbu ponovite desetak puta.

Lopta između nogu

Sedite na pod. Oslonite se na šake, a noge opružite. Između kolena postavite manju loptu. Stiskajte kolenima loptu i zadržite je stisnutu tri sekunde. Ponovite 10 puta.

Vežbe ponavljajte 10 puta, do granice bola.

Otvaranje kukova

Lezite na pod, a noge podignite uvis pa ih savijte dok potkolenice ne budu pod pravim uglom u odnosu na podlogu. Iz tog položaja "oborite" kolena u stranu. Zadržite otvorene kukove tri sekunde pa vratite u prvobitan položaj. Ponovite 10 puta.

Pročitajte još: Grčenje mišića je signal upozorenja koje šalje telo: Evo kada treba hitno otići kod lekara

Na ivici kreveta

Sedite na ivicu kreveta ili stolice. Neophodno je da noge vise. Zategnite leđa. Polako podižite jednu nogu dok je potpune ne opružite zatežući mišiće butine i potkolenice. Nogu u opruženom i zategnutom položaju zadržite tri sekunde, zatim je spustite, pa isto ponovite opružanjem druge noge. Uradite 10 ponavljanja za jednu i drugu nogu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas