Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

АКО СТЕ ДОБИЛИ КОРОНУ ИЛИ ЈЕ ПРЕЛЕЖАЛИ: Српски стручњаци саветују шта треба јести у великој мери, а шта ИЗБЕГАВАТИ

Који је план исхране ако смо заражени ковидом, а шта би требало јести након прележане болести?

1634636101_korona.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Које су намирнице најбоље за време и после вируса - шта јести од воћа, поврћа, које месо, да ли јести тестенину, слаткиши...

"Правилна исхрана треба да буде уравнотежена, избалансирана са доста витамина и минерала. Акценат је на интегралним житима, уносу свежег воћа, посебно богатог витамином Ц и свежег поврћа. Извор протеина треба да нам буде из намирница као што су месо, риба и јаја. Важан је адекватан начин припреме намирница, како не бисмо умањили њихову дијететску биолошку вредност", истакла је нутриционисткиња Љиљана Путниковић са КЦС.

"Пацијентима који имају ковид обично препоручим да свакодневно буду заступљене здраве масти попут орашастих плодова, маслиновог уља, а не треба избегавати ни умерене количине путера, јер су то извори липосолобилних витамина који се боље користе у масној средини. Важна је и свежа цвекла, зелено поврће. Дневно је довољно око 600 грама свежег поврћа на дан", наводи Ана Тодоровић, нутрициониста.

Како је додала др Љиљана Путниковић, у Ковид болници у Батајници, исхрана се прилагођава здравственом стању пацијената и она је индивидуална.

Како пацијентима који немају чуло укуса због ковида, олакшати узимање хране?

"Опоравак је бржи и враћа пацијенте у нормалан начин живота. Они се тада ослањају на суплементе. Доручак је много важан јер су плућа угрожена, па је ваћна исхрана базирана на козјим производима ко може и воли", напомиње Ана Тодоровић.

"Храну треба минимално термички обрађивати, узимати доста воћа, поврћа. Код пацијената са дијабетесом треба бити обазрив", рекла је др Љиљана Путниковић за РТС.

Шта избећи у исхрани када су у питању ковид инфекције?

"На првом месту то су пекарски производи, слаткиши, шећер уопште, брзу храну, па је потребно фокусирати се на домаћу исхрану", рекла је Ана Тодоровић.

Докторка Љиљана истиче да од зачина треба узети оне који су нам свакодневно доступни код куће. Треба узимати лимун, першунов лист, босиљак, алеву паприку.

„Дан може да се започне домаћим соком од ароније, у умереним количинама, који је одличан за имунитет, цеђеним лимуном уколико то нашем желуцу не смета. Избалансираним доручком који садржи интегрални хлеб, козије кисело млеко, кувано јаје и додатак свежег поврћа. Важан је и редован сан, благо излагање сунцу“, закључила је за РТС нутрициониста Ана Тодоровић, ДЗ Савски венац.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas