Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ У ИСХРАНИ

Будите ОПРЕЗНИ! И превише ЗДРАВЕ ХРАНЕ може бити опасно

Потпуно избацивање намирница, које важе за нездраве, посебно угљених хидрата, може бити штетно по здравље.

1604526952_VOCE.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Упркос тренду који је завладао светом под слоганом "једи чисто", лекари упозоравају да потпуно избацивање глутенских производа и шећера, избегавање меса и млечних производа, посебно када нисмо алергични на њих, може нанети трајне последице по здравље организма.

Прочитајте још: САВРШЕН ДАН има три корака, најважнији је ПРВИ, а трећи је ПЛАНИРАЊЕ

Лекари поремећај избацивања сви штетних састојака из исхране називају орторексијом и упозоравају на нежељене последице, које она доноси. Наиме, овај поремећај у исхрани подразумева претерану преокупацију здравом храном и избегавањем оне која се сматра нездравом. 

Поремећај у исхрани
Орторексија још није званично евидентирана као болест у медицини попут анорексије или булимије, али је дефинисана као поремећај у исхрани. Попут осталих врста фобија и ова се може лечити когнитивно-бихевиоралном терапијом.

Прочитајте још: Ево како брзе дијете УТИЧУ на организам

Здрава исхрана подразумева умереност у храни, али не опседнутост здравом храном. 

Професор психологије на Универзитету у Тулузу, Патрик Деној тврди да су пацијенти који болује од орторексије оптерећени низом правила која намећу сами себи.

Прочитајте још: СПАВАТЕ и МРШАВИТЕ? Могуће је, ако примените ових 5 савета

Осим тога, принцип "једи чисто" директно утиче на мањак витамина Б12 у организму, а њега има у јајима, млечним производима, месу и риби. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas