Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
доказано

ЧИТАЊЕ КЊИГА ПРОДУЖАВА ЖИВОТ? Ово наука каже о утицају читања на ваше здравље

Већина људи читање сматра хобијем, бекством од свакодневног живота, баш као што су филмови. Али ствар је у томе да читање није само хоби за опуштање, то је вештина која има неке луде предности - посебно ако то радите сваки дан.

1647975458_reading-gda6fd9443_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Читање не само да је добар хоби, већ има и бенефите који утичу повољно на ваше здравље. Уосталом, било да сте нервозни, тужни или нешто вас мучи, читање ће вас удаљити од ваших проблема и релаксирати ваш мозак. 

Прочитајте још: 9 навика људи са ПРИКРИВЕНОМ ДЕПРЕСИЈОМ - никад не бисте посумњали да нешто није у реду

Ево 7 научних разлога да узмете ту прашњаву књигу са своје полице и почнете да читате:

1. Читање смањује стрес

Имате веће шансе да смањите стрес читањем књиге него слушањем музике или гледањем телевизора. У студији коју је спровео Универзитет у Сасексу, учесници су показали ниже откуцаје срца, опуштене мишиће и 68% нижи ниво стреса – након само 6 минута читања! Разлог за ово је тај што, ако се сконцентришете читање у потпуности ангажује ваш мозак. А када је ваш мозак заузет, он нема времена за размишљање, бесумучно анализирање или стрес.

2. Побољшава фокус

Ако вас телефон омета сваке 2 секунде, морате да почнете да читате! То је сасвим природно - не можете преживети без телефона. Било да сте на послу или код куће – увек ћете бити ометени нотификацијама, позивима, порукама или е-поштом. Стога не чуди што је опсег људске пажње пао са 12 секунди у 2000. години, на само 8 секунди данас! Овде долази читање као лек. Видите, читање тера ваш мозак да се фокусира на једну ствар током дужег временског периода, посебно ако читате нешто супер занимљиво. И истраживања показују да ово помаже вашем мозгу да стекне навику да игнорише ометања.

3. Побољшава ваше памћење

Ако пуно читате, имаћете заиста добро памћење, јер стално тренирате мозак! Када читате књигу, користите скоро цео мозак, посебно део који задржава памћење. Зато што је потребно најмање неколико дана да се заврши књига, ваш мозак треба да запамти шта је раније прочитао – да би пратио причу. И врло битно јесте да је читање физичких књига је заправо боље за ваш мозак, него читање књига у пдф форматима или на таблету. Истраживања показују да када читате књигу вашем мозгу је лакше да запамти оно што сте прочитали јер може да „види“ његову физичку локацију у књизи. На пример, читате копију књиге са тврдим повезом под називом „Савети за побољшање памћења“ – ваш мозак не само да ће запамтити Савет 7, већ ће се сетити и да је то било на крају књиге, у горњем левом углу угао странице! Зато што више читате, више тренирате мозак и мозак се боље присећа ствари. 

 

4. Помаже вам да живите дуже

Ово је вероватно једна од највећих предности читања – читање вам може продужити животни век за скоро 2 године! Иако већина активности које не укључују физичко кретање повећавају ризик од смрти, читање некако чини управо супротно! Истраживања показују да људи који читају 30 минута сваки дан живе много дуже од оних који не читају. Ствар је у томе што када читате, ваш мозак је активан. Зато што морате да разумете речи, морате да повежете различите идеје – и то је оно што вам даје те додатне године и бистрину ума. Што је ваш мозак здравији - дуже ћете живети!

5. Спречава Алцхајмерову болест

Имате 2,5 пута мање шансе да ћете развити Алцхајмерову болест ако редовно читате! Истраживања показују да људи који одржавају свој мозак активним – читајући књиге, учећи текстове песама напамет, играјући шах или решавајући загонетке – имају мање проблема са памћењем од оних који то не практикују. Што више користите свој мозак - он постаје јачи. Зато је боље да почнете да читате сада како бисте могли да уживате у предностима читања у годинама које долазе. 

6. Чини вас бољим у математици

Деца која читају имају много боље резултате из математике од оних који не читају! Када читате, стално излажете свој мозак новим идејама. Тако постаје много отворенији за учење и анализу нових ствари. Због тога истраживања показују да деца која читају прилично су добра у школи, посебно у математици. Пошто је њихов мозак толико навикнут да обрађује нове информације, он се не шокира када мора да реши компликоване проблеме!

7. Чини вас бољим писцем

Као што Стивен Кинг каже: „Ако желите да будете писац, морате да радите две ствари изнад свих других: пуно да читате и много да пишете." Добро је позната чињеница да читање побољшава речник што је прилично основни услов да бисте били писац – али не и једини. Читање вам такође помаже да анализирате различите стилове писања и видите који од њих најбоље функционише. Учи вас како да објасните компликовану идеју једноставним речима, без досадног или збуњујућег објашњавања! Учи вас како да пишете на начин да читаоцима буде занимљиво да читају. 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas