Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Држите чашу воде целу ноћ поред кревета, па је искапите чим се пробудите? Ево зашто то није најбоља идеја

Сигурни смо да ћете и ви променити мишљење када откријете шта све може доспети у чашу са водом

1691414815_shutterstock_1660797727.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Спадате међу људе који током ноћи држе чашу воде поред кревета? Онда сте се ујутру пробудили жедни и попили воду која је преноћила на ноћном сточићу. Хммм… Да ли је то добра идеја?

Нормално је да су ујутру будимо жедни јер наше тело током ноћи дехидрира. Али није паметно да попијете воду која је преноћила јер ово уопште није добро за ваше здравље.

Сигурни смо да ћете и ви променити мишљење када откријете шта све може доспети у чашу са водом.

Прашина, труње и друге нечистоће које упадну у чашу са водом чине да она престаје да буде потпуно хигијенски исправна. Чак и затворене посуде, попут бочице или бокала не пружају потпуно заштиту од контаминације воде, с обзиром на то да се површинске ћелије коже као и назални секрет лако спирају и доспевају у течност након што је прислонимо устима и пијемо. Наша пљувачка, такође, носи у себи бројне бактерије које завршавају у води.

“Уколико бактеријима пружимо прилику да за наколико сати заврше инкубацију, можемо бити заражени њима при поновном конзумирању воде“, каже Марк Ливеј из медицинског центра „Мерси“ у Масачусетсу.

„Једном када прислоните усне на флашицу за воду, из те флашице можете пити и неко време потом, а онда би било најбоље да је баците.“

Да ли стварно постоји ризик од болести?

Ту већ вести нису толико лоше. Будући да у воду преносимо бактерије које већ постоје у нашем телу, опасност да се од тога разболимо није велика. Ипак, оно што свакако треба да избегавате је да делите бочице или чаше са неким другим. Поготову у ситуацији ослабљеног имуног система.

Такође, упркос раширеном миту да је флаширана вода чистија од оне из славине, и једна и друга могу бити контаминиране дејством истих узрочника.

Где још не треба остављати воду

Можда вам је то лакше и скраћује вам јутарњу рутину, али остављање флашице воде у колима није баш добра идеја. Имајте на уму да ће вода изложена дејству сунца постати плодно тле за развој бактерија услед повишене температуре, посебно у ситуацији ако сте већ претходно пили из те амбалаже. Остављање флашице испод седишта ће можда ублажити њено загревање, али неће спречити развој бактерија.

Дакле, чиста чаша, свежа вода и нова флашица једино су исправно решење.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas