Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Емоционално ПРЕЈЕДАЊЕ може бити кобно по вас: Победите ову лошу навику узроковану СТРЕСОМ

Храна може изгледати као нешто што може да смири емоције

1661368524_Foto-Pexels-Pixabay.jpg
Фото: Пиxабаy, Пеxелс
Oglas

Емоционално преједање, је термин познат у психологији и односи се на ситуацију када глад долази не као физиолошка потреба, већ је узрокован стресом. Проблем је што је конзумирање хране изазвано стресом тешко зауставити, а то може довести до преједања. Ако покушавате да одржите здраву телесну тежину, емоционално преједање ће то отежати.

Емоционално преједање и тражење утехе у храни

Стрес ослобађа хормон кортизол, а уношење хране заправо чини да се осец́ате боље, барем накратко.

– Храна нам може пружити исту врсту награде и задовољства као и лекови – рекла је за Мелисса Мајумдар, портпарол Академије за исхрану и дијететику. Жвакање такође може послужити као одврац́ање пажње од свега што нас оптерец́ује.

Али конзумирање хране да би се смирио стрес, када не осећате глад, није победничка стратегија. Без обзира да ли имате анксиозни поремец́ај или се суочавате са сталним стресом у животу, неколико једноставних савета може вам помоц́и да укротите стресну исхрану.

Пазите на равнотежу у исхрани

Нису шаргарепе и броколи оно што људи воле да једу када су под стресом, то је углавном било шта препуно шец́ера или масти. Вероватно нец́ете претерати са нечим попут пилец́их прса на жару.

Избор шец́ера и масти може да умртви емоције, али такође подиже ниво шец́ера у крви. То може да доведе до тога да глад поново осетите веома брзо, што вас води у нови круг конзумирања хране због стреса.

Уместо слаткиша и чипса, тежите уношењу протеина и влакана, јер се они спорије варе, рекала је Мајумдар.

Пошто грицкалице попут крекера могу бити окидач за неке људе, узрокујуц́и да поједу ођедном целу кутију, Мелисса воли да препоручи храну као што су бобице и диња. Она препоручујуе да се комбинују са тврдо куваним јајима, немасним грчким јогуртом или свежим сиром за протеине.

Емоционално преједање и исхрана против стреса

Што дуже не једете, вец́а је вероватноц́а да ц́ете јести превише, без обзира да ли сте узнемирени или не.

– Имали сте дуг, стресан дан, гладни сте, вец́а је вероватноц́а да ц́ете се прејести – рекла је Дена Кабрера, психијатар, извршни клинички директор Роузвудових центара за поремец́аје у исхрани.

Уместо да се преједате приликом једног оброка, једите уравнотежене оброке и грицкалице свака три до четири сата. Овако редовно конзумирање хране помоц́и ц́е вам да контролишете величину порција и ограничите жељу за јелом због стреса.
– Циљ је да се осец́амо задовољно и да се не окрец́емо храни због нервозе – каже Кабрера.

Емоционално преједање и свест о глади

Истраживање објављено у фебруару 2017. сугерише да би свакодневна пракса свесности могла да смањи емоционалну исхрану код људи чији је ниво стреса стално висок. У студији, објављеној у часопису Аппетите, учесници су медитирали 45 минута дневно скоро сваког дана у недељи и изводили друге праксе свесности, попут једења једног оброка дневно.

Неки од начина да више пазите на исхрану и обуздате грицкање изазвано анксиозношц́у укључују: конзумирање хране полако и са сврхом, неколико дубоких удисаја пре оброка, ослагање прибора за јело током јела.

Проверите колико сте под стресом пре него што једете. Користите метод ХАЛТ, предлаже Мајумдар. Освестите да ли сте гладни, љути, усамљени или уморни да бисте проценили да ли једете из нужде или због својих емоција.

Прочитајте још: Некада је КРЧЕЊЕ ЦРЕВА сигнал за озбиљан проблем: Ова појава може бити много више од осећаја ГЛАДИ

Створите безбедно окружење за исхрану

То значи да не једете испред телевизора или са телефоном у рукама. Уместо тога, покушајте да једете за кухињским столом или, још боље, у трпезарији, где сте далеко од фрижидера пуног хране.

Други начини да се уверите да је ваше окружење за исхрану добро, а не штетно: одложите храну након што сте завршили оброк да бисте ограничили врац́ање на њу и немојте остављати  јело тамо где вам је на дохват руке.

– Ако имамо кесу чипса и колачиц́а и прођемо поред, узећемо их ако смо у стању узнемирености – истиче Мајумдар, која је такође клинички баријатријски дијететичар у Бригаму и женском центру за Метаболичку и баријатријску хирургију у Бостону.

Емоционално преједање и промена навика

Ако се осец́ате да сте под стресом, немојте се возити поред свог омиљеног ресторана брзе хране на путу куц́и, саветује Мајумдар.

Понекад може помоц́и да се другачије крец́ете у свом дому. Кабрера је пренела искуство из праксе и испричала да је радила женом која је имала навику да узима храну и пиће када је пролазила кроз кухињу да изведе свог пса усред ноц́и. Кабрера је предложила жени да излази на задња врата, уместо на предња како би могла да избегне кухињу. Она је објаснила да јој је то значајно помогло у одвикавању од емоционалног преједања.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas