Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како стрес дирекнто утиче на ваш спољашњи изглед и ваше лице? Можете "остарити" преко ноћи

Чини се да је свет у коме живимо препун неизбежних стресова. Рокови изгледају бескрајни, превоз никада не стиже на време, проблеми на послу, проблеми са породицом, а и веш се не склапа сам – и то је само јутарња рутина.

1650891961_woman-g9f59c7afd_640.jpg
Фото: пиксабеј
Oglas

Стрес је неизбежан. Он не само да узнемирује, већ вас чини и раздражљивим. Ова природна физичка и ментална реакција може изазвати се одразити на наш спољашњи изглед. 

Прочитајте још: Психолог за Магазин открива: За здравље психе - ослушкујте тело!

Шта се дешава са мојим телом?

Технолошки напредак је поставио веће захтеве за наше време и енергију. Пошто не дајемо приоритет нашим техникама личног допуњавања и савладавања стреса, последице су веће него икад.

Када смо под великим стресом, наше тело доживљава велики ударац. Реагује ослобађањем хормона који повећавају дисање и откуцаје срца, а наши мишићи постају чвршћи и спремни да одговоре на опасност. „Хормони стреса су дизајнирани да вам помогну да преживите животно опасну ситуацију“, каже њујоршки дерматолог Дорис Деј,  „Ваш крвни притисак и нивои енергије расту и ваше тело искључује функције које нису кључне за ваш опстанак, попут варења и репродукције. Пошто је ваше тело у стању приправности, ви размишљате јасније, а учење и памћење су побољшани. То је веома корисно ако имате посла са стварно опасном ситуацијом, али у данашњем свету, ми често реагујемо на мање ситуације са истим нивоом одговора на стрес. Нивои стреса остају повишени много дуже него што је потребно. Током ових напада, физички симптоми почињу да се манифестују изнутра.

Међутим, жене и мушкарци другачије доживљавају стрес.

За жене, суочавање са стресом може довести до још већег стреса. Примарне реакције мушког можданог обрасца су 'бори се или бежи'," док је женски образац мозга више везан за 'бригу и пријатељство'." Комбинација хормона стреса са повишеним естрогеном и окситоцином може да изазове да реагују тако што желе да се брину о другима или негују значајне односе.” 

Ево како ствари постају ружне

„Стална забринутост изазива ослобађање адреналина и других хормона стреса — који временом могу негативно утицати на нашу кожу“, каже др Деј. „Истраживања показују да дуготрајни стрес потискује имуни систем у свим органима, укључујући нашу кожу. Дерматолог из Мајамија др Џенис Лима-Марибона каже да је кортизол, примарни хормон стреса, главни кривац. „Нормално, нивои кортизола осцилирају према нашем унутрашњем циркадијалном сату, са вршним нивоима ујутру и најнижим тачкама око поноћи. Када смо под стресом, нивои кортизола су поремећени, што може изазвати акне и погоршати стања као што су екцем, псоријаза и атопијски дерматитис.

Наша кожа, коса и нокти су од најмањег значаја за наш опстанак. Дакле, у тренуцима стреса, вредни витамини и минерали су приоритет за виталне метаболичке процесе нашег тела и производњу хормона стреса. Кожа је спољни барометар онога што се дешава изнутра.  Безнадан тен је најмања од наших брига - такође можемо очекивати више линија и бора. „Стално повишен ниво кортизола је катаболичан за тело.

Стрес не само да утиче на кожу и ваше лице, већ утиче и на косу, зубе, нокте и на ваше цело тело. Као што смо рекли, у борби са стресом, тело шаље витамине у органе који су од виталног значаја за наше здравље. На послењем месту су ствари које нас у ствари чине лепим и здравим! Зато покушајте што пре да порадите на регулисању двевних стресова и проблема које имате или уколико сами не можете да изађете на крај са њима, посаветујте се са стручњаком како да изађете на крај са вашим проблемима. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas