Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЛИКО ТРАЈЕ ЉУТЊА? Потребне су нам три секунде да се наљутимо, а ево колико да се смиримо

Без обзира на то колико мирно живите, сигурно ц́ете се с времена на време осец́ати љутим

1680771844_shutterstock_2115507803.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Студије су откриле да жене управљају бесом другачије од мушкараца. Жене од раног детињства уче да понашање у бесу није прихватљив начин да се реагује на стресна осец́ања јер се на то гледа као на понашање које није женствено.

Ово научено понашање доводи до тога да многе жене потискују свој бес у одраслом животу, док је мушкарцима око њих "дозвољено" да споља изразе своју агресију и бес. Супротно популарном веровању, жене доживљавају бес једнако често и снажно као и мушкарци.

Колико траје љутња?

Бити љут траје много дуже у вашем телу него што мислите. Када нешто изазове ваш бес, ваше тело готово одмах физички реагује на стрес. Ваш цео нервни систем постаје појачан, убрзавају се откуцаји срца, крвни притисак и производња хормона адреналина.

- Нашем телу су потребне три секунде да уђе у режим љутње, а  у овом стању остајемо отприлике 30 минута сваки пут када смо бесни током дана. Тако да, запамтите да ваш одговор на неко незадовољство од три секунде можда није вредан 30-минутног стреса који ваше тело трпи након тога - објашњава терапеут Патрис Даглас, преноси Тхе Лист.

Усмерите свој бес у продуктивност

Ипак, љутња није увек лоша ствар. Може да буде и од помоц́и када ваше тело треба брзо да реагује у временима кризе и нелагодности. Такође, потискивање беса одржава ваше тело у стању стреса који може утицати на вашу способност да правилно варите, спавате и борите се против инфекције.

Постоје начини да трансформишете своја осец́ања беса у озбиљну мотивацију. Бес нас пуни енергијом која се може искористити за ствари које смо одлагали.

Научити да управљате својим бесом такође значи да одлучите када је љутња заправо прикладан одговор. Неки људи једноставно нису вредни вашег времена или енергије, а љутња ц́е само додатно погоршати ваше проблеме. У тим тренуцима, учење да отклоните бес може довести до мирнијег живота. Када се љутња не чини као продуктивна опција, стручњаци препоручују да дуго и дубоко удахнете, практикујете технике свесности и поново се фокусирате на сопствене потребе, пише Тхе Лист.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas