Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Муче вас надутост и гасови? Савет доктора како да се једноставно решите непријатности

„Ма то су само гасови, ништа страшно, проћи ће...“, „Под стресом си, зато имаш те тегобе...“ Препознајете овакве реченице? Да ли су ово одговори увек када се гласно пожалите својим пријатељима на надутост, гасове и грчеве у стомаку...?

1646059013_pjimage--51-.jpg
Фото: Асс. др Срђан Марковић,интерниста-гастроентерохепатолог
Oglas

Присуство гасова и осећај надутости је веома чест разлог одласка код гастроентеролога. Сваки трећи пацијент у гастроентеролошкој амбуланти се жали на ове тегобе, а велику учесталост потврђује и податак да чак 10-15% укупне популације има ове тегобе. На величину и значај проблема јасно упућује статистика, а шта о томе каже струка, питамо асс. др сц. мед. Срђана Марковића, гастроентролога КБЦ Звездара.

На које стомачне тегобе се пацијенти најчешће жале кад дођу на преглед?

Најчешћи разлог доласка пацијената у гастроентеролошку амбуланту су свакако функционални поремећаји дигестивног тракта. Жале се на упорне тегобе које се јављају и могу да буду велики проблем за пацијента, да значајно ремете свакодневне активности, утичу на продуктивност на послу и мењају квалитет живота. Сматра се да свака пета особа има функционални поремећај на нивоу дебелог црева, као што је нпр. синдром нервозног црева. Најчешће се пацијенти жале на надутост/надимање које се стално враћа уз појачану стварање гасова, а неретко је и пропратна појава дијареје и/или затвора

Како заправо настају надутост и гасови?

Надутост може бити последица више различитих фактора. Узрок може бити неадекватна и неправилна исхрана, лош избор намирница, претерано конзумирање хране, претераног конзумирања хране богате угљеним хидратима, као што су хлеб и слаткиши на првом месту. Узрок настанка надутости и гасова могу бити и различити функционални поремећаји горњих или доњих делова дигестивног тракта, синдром нервозног црева, различити упални процеси, инфекције изазване хелико бактеријом, итд. Појачано накупљање гасова може се јавити и као последица поремећаја штитасте жлезде. 

Фото: Промо

Када долази до погоршања?

Брз темпо, потребе, навике и начин живљења позиционирају се као најчешћи окидачи тегоба о којима говоримо. Свакодневни стрес којем смо изложени и тегобе као што су надутост, грчеви и гасови у стомаку повезани су, и то није случајно. Наиме, наш цревни систем је читавом дужином прожет са више од 100 милиона нервних ћелија, па су тако нервни трансмитери који постоје у мозгу, присутни и у органима за варење, па се тегобе по правилу чешће испољавају или погоршавају за време стреса, али и појачане емоционалне напетости. Поред стреса, сматра се да окидач може бити и интолеранција на одређене намирнице или њихове компоненте. То су пре свега намирнице које садрже глутен и лактозу, као и оне богате угљеним хидратима. Окидач тегоба може бити и недавно присутна цревна инфекција.

Која је препорука гастроентеролога?

Код пацијената код којих је надутост заправо пратилац синдрома нервозних црева саветује се једна од најучинковитијих дијета, ФОДМАПС. Она подразумева избегавање угљених хидрата који често због лошег варења у цревима знају да направе проблем. Код пацијената код којих је стрес узрочник проблема препоручује се да колико је то могуће избегавају стресне ситуације, али и да се труде да се што чешће одмарају, шетају, да се баве умереном физичком активношћу или уживају у неком свом хобију.

Уз дате савете често се истовремено препоручују препарати који у решавању ових проблема показују велику делотворност. Ја имам одлично искуство са препаратом Флобиан®. Безбедан је и ефикасан, уз комфорно дозрање од само једне капсуле днево. Флобиан® делује тако што доприноси смањењу настанка гасова у цревима чиме уклања узрок проблема односно доприноси ублажавању гасова, надутости и осећаја пуноће у стомаку. Саветује се примена 4- 6 недеља. Клиничке студије показују да је код такве дуготрајне и редовне примене чак 9 од 10 задовољих корисника.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas