Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Излечите ПРЕХЛАДУ на МОРУ: Савети који ће вам помоћи да се што пре вратите на плажу

Не дозволите да вам прехлада поквари путовање

1659789438_Foto-Pixabay.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Оно што већину људи брине приликом одласка на море јесу здравствене тегобе. Доктор опште праксе Никола Стојковић даје практичне савете који вам могу помоћи да вам боравак на мору буде што пријатнији.

Иако су прехладе чешће у зимским месецима, неретко се деси да и лети будемо прехлађени. Оно што иде у прилог томе, јесу промене температуре, као и разлика у температури воде и ваздуха. Прехлада најчеśће започиње цурењем носа или запушеним носем, болом у грлу и кашљем. Инфекције дисајних путева су такође заступљене у летњим месецима, када је већ потребно обратити се свом лекару.

Као прву помоћ код прехладе на мору треба управо користити морску воду, обзиром да она садржи микроелементе који одржавају хигијену слузнице носа и уста. Морска вода у себи садржи магнезијум, цинк и селен, али и друге минерале који локално поспешују имунитет респиратнорног тракта, који је прва линија одбране од вируса и бактерија.

Прочитајте још: Олакшава живот: Ево зашто би требало да стављате АЛУМИНИЈУМСКУ ФОЛИЈУ у вашу машину за прање судова (ВИДЕО)

Када је реч о капима за нос, ја својим пацијентима не препоручујем коришћење истих дуже од 3 до 7 дана. Такође деконгестиве не би требало користити код деце млађе од 12 година.

Оно за чим већина људи посегне када је реч о прехлади јесу антибиотици. Прехлада је вирусно обољење. Антибиотици уништавају бактерије, док на вирусе не делују, тако да њихова употреба код прехладе није оправдана. Уколико се јави повишена температура и други знаци бактеријске инфекције треба се јавити лекару ради прописивања адекватног антибиотика.

Дакле најваżнији савети уколико до прехладе на мору дође јесу:

уносити што више течности

испирати нос и грло сланом водом

редовна употреба витамина и минерала

редовно проветравање просторија

мировање и одмор

Терапија прехледа јесте у највећем броју случајева симптоматска:

код повишене температуре, главобоље и болова у мишићима и зглобовима користе се антипиретици (парацетамол, ибупрофен)

код болова у грлу помаже сисање ориблета, употреба спрејева и испирање грла чајем од жалфије

за смиривање кашља користе се углавном сирупи на биљној бази

код секреције из носа могу користити инхалације и испирање носа

У путној апотеци неизоставно место заузима и пробиотик. Осим што регулише рад дигестивног тракта, позитивно утиче и на имунитет. Пацијентима увек саветујем да недељу дана пре одласка на море, за време боравка и након користе пробиотик.

Уколико након 2-3 дана од почетка симптома не дође до побољшања, уколико је температура виша од 39 степени или се опште стање погорша, јавите се што пре дежурном лекару. Такође, уколико посумњате на инфекцију корона вирусом, јавите се у дежурну Цовид амбуланту ради тестирања, као и прописивања адекватне терапије.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas