Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСХРАНА

ОПРЕЗ!: Ово могу бити први знаци да вашем организму недостају ПРОТЕИНИ

Протеини су једна од најважнијих компоненти уравнотежене исхране.

1682808566_1672440904_1671810533_shutterstock_684710068.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Организму је потребно око 60-80 грама протеина дневно. Ово је количина неопходна да би тело изградило сопствене протеине из аминокиселина хране – имунолошке, структурне, транспортне, хормоне, ензиме...

Прочитајте још: Требало би да научите да ЋУТИТЕ О ОВИХ 5 СТВАРИ - одмах ће вам кренути у животу

Ако дневно уносите мање протеина него што је вашем телу потребно, тело ће почети да користи сопствене резерве. Постепено, то ће довести до озбиљних здравствених проблема. Често се сећамо недостатка минерала и витамина, периодично допуњујући залихе мултивитаминских комплекса и дијететских суплемената. Али далеко од тога да сви знају за знакове недостатка протеина, а ово је озбиљан проблем који, без благовременог решења, може довести до озбиљних, понекад неповратних последица.

Многи људи сматрају да је протеинска храна тешка, па ограничавају конзумацију меса, замењујући га лакшом храном, укључујући и ону биљну. Неки уопште не једу месо, преферирајући изворе протеина од живине, рибе или поврћа.

Чини се да је ово потпуно еквивалентна замена, али у ствари, месо садржи хранљиве материје које се не могу добити из алтернативних извора протеина. Стога се постепено формирају латентни проблеми размене. Можете их чак и сами идентификовати, обраћајући пажњу на одређене симптоме и знаке.

Прочитајте још: Краљица Летиција популарни јесењи материјал понела и на мајици: Савршен спој уз класичне панталоне (ФОТО)

Мишићи и кожа, коса и нокти

Да бисте утврдили недостатак протеина, морате пажљиво размотрити свој одраз у огледалу. Ако још немате тридесет година или сте мало старији, а мишићи су вам млохави, појавиле су вам се боре на лицу, кожа опуштена – највероватније имате проблема са метаболизмом протеина.

Ако се активно бавите спортом, градите мишиће, конзумирате мало животињских протеина или их замењујете биљним протеинима, постите или нискокалоричне дијете, такође ћете имати проблема са метаболизмом протеина.

Анализа крви
Проблеми са протеинима биће видљиви и из теста крви - ћелије се такође граде од протеинских компоненти. Убрзана ЕСР, смањење нивоа протеина у плазми, абнормалности у количини хемоглобина, леукоцита, тромбоцита - то могу бити проблеми недостатка протеина. У овом случају, лекар ће прописати корекцију исхране, додајући у исхрану животињске протеине и биљну храну како би се протеини боље апсорбовали.

Поремећаји метаболизма протеина се јављају код особа са прекомерном тежином или гојазношћу када тежина премашује норму за 25% или више. Са озбиљним степеном гојазности, увек постоје кршења метаболизма протеина. На позадини недостатка аминокиселина из протеина хране, смањује се рад ензимских система и хормона, што доводи до скупа масне масе и губитка мишића.

Прочитајте још: Шта стоји иза традиције на венчањима "нешто старо, нешто ново"? Обичај који траје вековима

Коса, нокти, кожа - сви ови елементи нашег тела су скоро у потпуности протеини. Ако дође до недостатка аминокиселина из хране, коса је ломљива, слабо расте, нокти се љуште, кожа постаје млохава, бледа, ране слабо зарастају, кожа се често суши, појављује се мрежа бора.

Честе болести

Сећате се колико сте пута годишње били болесни? Ако више од 4-5 пута - требало би да водите рачуна о допуни протеина у храни. Ако су цурење из носа и дерматитис, алергије, пустуларни проблеми са кожом ваши стални сапутници, потребно је да критички преиспитате исхрану. Ово су знаци проблема са имунолошким системом, а имуни протеини се граде из хране.

Могу се јавити проблеми са варењем, чести затвор, брзи замор од уобичајеног посла, општа и стална слабост, смањена отпорност на уобичајене иритације - стално сте под стресом, протеини се активније конзумирају.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas