Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Осам знакова да вам недостаје ВИТАМИН Д: Ево на шта треба да обратимо пажњу

Недостатак витамина Д није наивна ствар и може довести до многобројних здравствених проблема

1696584451_shutterstock_1948047178.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ослабљен имунитет, депресивно расположење, болови у мишићима и костима, опадање косе, само су неки од симптома недостатка витамина Д.

Ако сумњате да имате дефицит витамина Д, никако немојте на своју руку да узимате суплементе, већ отиђите код доктораи и измерите ниво витамина Д у крви. Чим утврде недостатак витамина Д, започиње лечење и детаљна провера тела.

Симптоми који указују на дефицит витамина Д:

1. Честе упале и прехладе

Витамин Д игра веома значајну улогу у раду нашег имунолошког система. Уколико сте склони честим прехладама и грипи, разлог може бити управо низак ниво витамина Д у организму.

Што имате мање витамина Д тело ће почети да напада сопствене здраве ћелије што може довести до разних поремећаја, попут мултипле склерозе, упалне болести црева, целијакије, дијабетес типа 1, реуматоидни артритис, псоријазу и тд, пише Психологис.

2. Исцрпљеност и умор

Истраживања су показала да и релативно благо снижене вредности Д витамина могу довести до осећаја хроничног умора и тако изазвати главобољу.

3. Бол у костима и леђима

Витамин Д је такођер врло битан и за здравље наших костију. Он, поред осталог, побољшава апсорпцију калцијума. Бол у костима (ноге, ребра, зглобови), посебно у доњем делу леђа, могу значити да вам недостаје витамина Д.

4. Депресивно расположење

Истраживања су показала да постоји веза између витамина Д и расположења, посебно код особа старијег доба. Такође, људи који живе у северним земљама су склонији депресивном расположењу, нарочито зими, када су дани веома кратки. Зато се тамо витамин Д редовно надокнађује узимањем суплемената.

5. Споро зарастање рана

Витамин Д помаже код регенерације ткива и у борби против упалних процеса. Споро зарастање рана може указивати на мањак витамина Д. То се односи и на спорије зарастање рана код дијабетичара.

6. Губитак коштаног ткива

Витамин Д је тај који омогућава апорпцију и калцијума и фосфора. Другим речима, чак и када додатно уносимо ове минерале, они се неће моћи адекватно искористити без довољне количине витамина Д у тела.

7. Губитак косе

Један од најчешћих узрока губитка косе је стрес. Међутим, често се превиђа да губитак косе може бити и последица мањка одређених нутријената у организму, посебно витамина Д.

8. Болови у мишићима

Тешко је одредити конкретан узрок боли у мишићима, али она може бити повезана са дефицитом витамина Д. Наиме, рецептори витамина Д су присутни у ноцицепторима. Ноцицептори су сензорни неурони који шаљу сигнале о потенцијалним проблемима у организму.

Ако наш мозак интерпретира тај сигнал као објективан проблем/претњу, долази до стварања осећања бола. Дуготрајна бол у мишићима може указивати на појачану осетљивости на бол, односно, на мањак витамина Д у организму.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas