Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Отежано дишете? Уколико приметите ОВЕ симптоме обавезно се јавите лекару

Отежано дисање је учестали проблем код људи

1645694021_problem-sa-disanjem.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Она настаје када срце више није у стању да пумпа довољно крви, што значи да не обезбеђује потребно снабдевање организма крвљу. Фактори ризика за ову болест су висок крвни притисак, гојазност, прекомерна конзумација алкохола и старост. Доктори препоручују да почнете да је лечите чим добијете своју дијагнозу.

Прочитајте још: Због чега хладноћа може бити добра за организам? Постоји чак 9 разлога!

Број оболелих од срчане инсуфицијенције је у сталном порасту и очекује се да ће до 2040. године дупло више људи патити од ове болести. Процењује се да од 1-2% укупног становништва развијених земаља има срчану инсуфицијенцију, а само 50% пацијената са узнапредованом болешћу преживи пет година, према подацима Америчког удружења за кардиоваскуларно здравље.

Иако је срчана инсуфицијенција релативно честа болест, многи људи не знају који су њени симптоми. Један од њих нарочито је индикативан и никако га не треба занемарити. То је отежано дисање у лежећем положају, познато и као ортопнеја.

Алармантни симптоми

 - У нормалним околностима, када бисте легли, крв би несметано путовала до ваших екстремитета и враћала се у срце, међутим у случају да болујете од срчане инсуфијенције, срце не може да се носи са повећаном количином крви. То доводи до таложења течности у плућима и следствено томе, до кратког даха - објаснио је стручњак за ову болест са Универзитета у Мичигену.

Ако приметите овај симптом код себе, важно је да што пре разговарате са својим доктором и предузмете потребне кораке за побољшање здравља свог срца.

Прочитајте још: Најздравији природни напитак који многи пију уместо воде

Остали потенцијални симптоми срчане инсуфицијенције

Диспнеја (отежано дисање);
Претеран умор;
Слабије физичке перформансе;
Отицање доњих екстремитета.
Мање уобичајени симптоми ове болести су:

Тежак ноћни кашаљ;
Нагли пад концентрације;
Шум при дисању;
Нагли раст телесне тежине (више од 2кг недељно).

БОНУС ВИДЕО:


 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas