· · Коментари: 0
кожа

Ова ХРАНА може да помогне кожи да се додатно ЗАШТИТИ ОД СУНЦА: Намирнице које би требало да се нађу на тањирима током лета

Лето је период током ког треба највише да мислимо на кожу

1655978458_vegetables-573958_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Да бисте заштитили кожу од УВ зрака, дерматолози препоручују креме са заштитним фактором, шешире и наочаре за сунце као и смањење излагања директном сунцу када је оно најјаче. Међутим, исхрана игра додатну и важну улогу у одржавању ваше коже изнутра. Ево на које намирнице би требало да обратите пажњу током летњих месеци:

Храна богата бета каротеном и ликопеном

Каротен и ликопен су два моћна антиоксиданса у изобиљу у разноврсном воћу и поврћу, посебно у оном наранџасте, црвене или розе боје. Тако да, парадајз, лубеница, шаргарепа, црвена и жута паприку треба ћешће да се нађу на вашем тањиру.

Прочитајте још: Што мрачније то боље: Светлост у спаваћој соби утиче на сан више него што смо мислили

Вода

Хидратација је кључна за одржавање наше коже здравом, посебно у летњим месецима када време може да буде топло и суво. Једноставан трик да утврдите да ли сте хидрирани: једноставно погледајте боју урина. Ако је жута, узмите мало воде. Да бисте остали хидрирани, стандардно се препоручује најмање осам чаша воде током дана, пише Минд Бодy Греен.

Воће и поврће богато витамином Ц

Витамин Ц је моћан антиоксиданс који може да помогне у борби против оксидативног стреса, а утиче и на здравље коже. Такође је неопходан за производњу колагена, који је један од главних протеина у кожи. Ослоните се на боровнице, црвене и зелене паприке, киви, броколи, јагоде...

Прочитајте још: Зашто људи ХРЧУ? Ево какве последице може имати по наше здравље

Омега-3 масне киселине

Здраве масти које се налазе у орасима, семенкама, чиа семенкама, лану, риби и јајима су кључне за нашу исхрану. Ове омега-3 масне киселине имају антиинфламаторна својства и помажу телу у борби против оксидативног стреса. Ако не волите да једете ову храну, суплементација је кључна.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.