Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДАР ПРИРОДЕ

Овај зачин је као ЛЕК користио још Хипократ: Погледајте каква дејства има МОЋНИ ЦЕЛЕР на организам

Целер је богат различитим витаминима и минералима што га са разлогом држи на првом месту најлековитијих биљки

1648989223_323944_sok-od-celera-shutterstock-1075730627_ff.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Целер је, уз шаргарепу и першун, веома заступљен у кухињама широм света, а његова својства су примењива и у алтернаативној медицини.

Лист ове биљке можете користити и као декорацију јелима, а сам целер се у исхрани користи свеж или термички обрађен.

Витамини које садржи ова биљка не могу се ни побројати. Богат је витаминима Б комплекса, витамином Ц и К, фолном киселином и калијумом.

Конзумација целера помаже у очувању здравља кардиоваскуларног система, а идеална је храна и за пацијенте са високим холестеролом.

Још је Хипократ прописивао употребу сока од целера за лечење нервне напетости.

Пхото: Профимедиа

Целер ефикасно смањује упалу.

Семе целера садржи око 20 антиинфламаторних једињења који помажу организму у току запаљења.

Регулише пробаву и помаже у очувању дигестивног тракта.

Садржи једињења која штите желудац и спречавају његово оштећење. Доказано смањује појаву чирева на желуцу. Осим овога, целер садржи 95 одсто воде и омогућава нормалну пробаву хране и одржава цревну бактеријску флору.

Утиче на смањење нивоа холестерола.

Да бисте сачували здравље срца, уврстите целер у свакодневну исхрану. Доказано је да ова биљка може смањити укупну концентрацију холестерола и триглицерида.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БЕЗГЛУТЕНСКИ пудинг: За сваког по нешто (РЕПЕПТ)

Целер се препоручује и особама које имају проблема са регулацијом шећера у крви, највише због свог ниског гликемијског индекса. Још један битна ставка јесте да не садржи много натријума, јер се данас висок унос натријума повезује са високим притиском. Магнезијум и гвожђе у целеру неутралишу киселу храну.

Постоји још много дејстава целера због којих треба да га уврстите у бар један оброк, а поцените сами да ли је ово све тачно уколико сте чули стару народну изреку "целер лечи сваки фелер".

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas