Oglas
· · Komentari: 0

Ovo voće popravlja raspoloženje i preventivno deluje protiv STRESA: Nalazi se i u nekim prarfemima (RECEPT)

Idealan je kod poremećaja varenja, ublažava bol, a može i sniziti temperaturu

1668852727_bergmon.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Bergamot - plod ukrštanja kruškolikog limuna i seviljske narandže, popravlja raspoloženje i brani organizam od stresa.

Bergamot se gaji na ogromnim plantažama južne Azije i južne Amerike, kao i na jugu Italije u oblasti Kalabrije.

Pročitajte još: Napitak koji može da POBOLJŠA VARENJE: Čisti organizam od toksina, a ima i fantastično dejstvo na probavu (RECEPT)

Služi isključivo za proizvodnju izuzetno traženog eteričnog ulja. Nastao je ukrštanjem krušolikog limuna  i seviljske pomorandže ili grejpfruta, pa na njih donekle i podseća.

Ulje, voćno slatkastog svežeg mirisa sa blagom nijansom začina, dobija se iz kore zrelih plodova hladnim ceđenjem. 

Ime je dobio po italijanskom gradu Bergamu, u kome je prvo i počelo da se prodaje njegovo ulje
Koristi se u aromaterapiji kao antidepresant, a čest je sastojak ženskih i muških mirisa. Dodaje se i u prestižne čajeve.

Snažan je antidepresiv, opušta i smiruje. Često se koristi u masažama. Molekuli ulja bergamota deluju blagotvorno na moždane centre, koji regulišu raspoloženje i tako brane organizam od stresa. Dokazano je da ublažava ljutnju, ogorčenost i razdražljivost. 

Pomaže kod nesanice, uvodi u miran i okrepljujući san

Kod psihičkih tegoba je ulje najbolje koristiti ujutru, da bi dan proveli dobro raspoloženi natopite vatu ili gazu sa pet kapi bergamota i udišite dok ste još u krevetu. Možete i da nekoliko kapi sipate u mirisnu svetiljku, koju bi trebalo upaliti čim se probudite.

Duboko udisanje ovog mirisa daje telu pozitivnu energiju, nema osećaja potištenosti, teskobe i gorčine. Bočicu sa uljem možete nositi uvek sa sobom. 

Bergamot pomaže i kod upale mokraćnih kanala, poremećaja u varenju i ranica na koži. Ublažava bol, snižava temperaturu, suzbija umor, poboljšava disanje, podstiče krvotok, pospešuje i rast kose.

Kada osetite neraspoloženje, na maramicu ili vatu sipate nekoliko kapi i udišete!

Bolje varenje 

Pomešajte 1 kašičicu baznog ulja (maslinovog, bademovog ili jojobinog) sa 2 kapi ulja bergamota, 2 kapi ulja kamilice i 2 kapi ulja komorača. Masirajte tipe stomak, najbolje uveče pre spavanja.

Kupka za upalu bešike 

Sipajte po 3 kapi ulja bergamota, lavande i čajevca u čašu običnog jogurta. Sve dobro promešajte, sipajte u kadu sa toplom vodom, koje ima toliko da prekriva kukove i stomak dok sedite 10-ak minuta. Praktikujte ovo svakodnevno, makar nedelju dana.

Pročitajte još: Zašto bi pre spavanja trebalo da sredimo NERED U SPAVAĆOJ SOBI? Uspostavite nove rutine

Protiv bolova 

Pomešajte 3 kapi ulja bergamota sa 1 kašičicom maslinovog, bademovog ili jojobinog ulja. Nanosite ovo povremeno na bolno mesto, dok bol ne prođe. Tretirano mesto nemojte da izlažete suncu ni ultraljubičastoj svetlosti dok tretman traje i nekoliko dana posle.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas