· · Коментари: 0

Пет знакова да сте под већим стресом него што мислите: Пазите на ове физичке симптоме

Стрес је постао део наше свакодневнице

1666857767_desperate-g49d651d92_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Човек се свакодневно сусреће са неком врстом стреса, а да тога није ни свеста. Сав тај стрес може да се  манифестује и физичким и емоционалним знаковима.

Неколико начина на које ваше тело може испољити симптоме стреса:

Главобоље

Имате пулсирајући бол у глави цео дан? То може да буде и главобоља изазвана стресом или мигрена.

- Стрес може изазвати бол у телу у облику напетости мишића, што доводи до главобоље и болова у леђима. Како мишићи врата и главе постају напети, може се развити главобоља. Зато је стрес један од најчешћих покретача главобоље и мигрене тензионог типа. Овај савет не може у потпуности да излечи ваш стрес, али запамтите да будете добро хидрирани сваки дан. Као прво, пијење довољно воде је посебно важно у време стреса - истиче доктор Гејл Салц за Реал Симпле.

Прочиатјте још: Како ПОМЕРАЊЕ САТА за викенд може да утиче на наше здравље? Потребно је навикавање

Имате проблема са варењем

Стомак може бити једно од првих места на којима се доживљавају симптоми стреса или анксиозности.

- Током стресних периода, тело појачава симпатички нервни систем. Такође успорава гастроинтестинални систем, тако да не користите уобичајену количину крви потребну за варење - каже др Салц.

Уместо тога, ваше тело преусмерава енергију на мишиће и срце да би створило одговор бори се или бежи (људски одговор на стрес). Спорији гастроинтестинални систем може изазвати пробавне проблеме као што је повећање желудачне киселине, што може довести до мучнине и надимања.

Ваш распоред спавања је искључен

Превише стреса који не попушта може да изазове пустош у вашем квалитету спавања и распореду. Лош сан онда може да доведе до менталних и физичких здравствених проблема, који могу, заузврат, узроковати стрес у свакодневном животу, што доводи до лошег сна. 

Главни разлог је тај што су хормони одговорни за стрес технички хормони узбуђења: они су биолошки дизајнирани да вас држе будним и натерају ваш нервни систем да ради у режиму бори се или бежи. Ако ваш нервни систем није у стању да се смири, а тело и ум не могу да се врате у стање мировања, вероватно ћете имати проблема и са спавањем.

Опадање косе

Ако приметите да вам коса опада више него иначе то би могао да буде знак стреса. „Када нивои кортизола порасту, они такође инхибирају друге хормоне у вашем телу, као што су хормони штитне жлезде.

- Када се то догоди, то утиче на сигнал вашег тела да расте коса. Стрес такође може изазвати трихотиломанију, стање које узрокује да особа има "неодољиву" жељу да чупа косу са главе, обрва или других делова тела - објашнајва Донијел Вилсон, која је специјализована за управљање стресом.

Прочитајте још: Да ли сте чули за ТЕЧНИ ХЛОРОФИЛ? Ево како овај додатак исхрани ЈАЧА ИМУНИ СИСТЕМ

Ипак, губитак косе такође може да буде последица неког другог здравственог стања, тако да је важно да се консултујете са лекаром.

Приметили сте бол у грудима

Бол у грудима је увек озбиљан симптом који треба решити, и увек је боље да се за сваки случај обратите лекару – али понекад то заправо није због проблема са срцем. Стрес може да буде прави кривац и, на срећу, бол у грудима због стреса није опасан по живот, пипе Реал Симпле.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.