Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Савет

У КАКВОЈ СУ ВЕЗИ СТОМАК И ИМУНИТЕТ? Педијатар ОТКРИВА како да спречите инфекције

Цревну микробиоту чини око 100 милијарди бактерија, што је 10 пута више од броја свих ћелија присутних у нашем организму.

1608024201_ProfNina-2.jpg
Асс. др сци. мед. Нина Ристић, Фото: Промо
Oglas

Око 85% ових бактерија су “добре” бактерије, а смањење њиховог броја омогућава насељавање патогених, “лоших” бактерија. Свака особа има јединствену, попут отиска прста, цревну микробиоту која се формира у првих 1000 дана од зачећа. Улоге ових микроорганизама су многобројне, она помаже варење, спречава настанак инфекција, али и бројних аутоимуних болести.

Шта је имуни систем?

Комплексан, готово генијалан систем, јединствено позициониран кроз читав организам. Главна улога имуног система је препознавање штетних микроорганизама и одбрана од истих.

Развој микробиоте и сазревање имуног система на нивоу црева дешавају се истовремено још у најранијем животном добу. Зато кажемо да је површина црева главна карика између њених становника и њене улоге да заштити домаћина.

БИТНО ЈЕ ЗДРАВЉЕ!

У последње време доста се говори о пробиотицима и њиховој све широј примени у разним гранама медицине. По дефиницији, то су живи микроорганизми, који дати у одговарајућим количинама, делују повољно на здравље домаћина. Осим што заустављају дијареју и ублажавају стомачне тегобе, они побољшавају квалитет живота пацијената са запаљенским болестима црева, користе се превентивно уз антибиотике, у терапији инфекције клостридијом, смањењу појаве екцема и атопијског марша (алергијске кијавице, бронхијалне астме), дају се деци која похађају колективе и утичу на јачање имунитета.

Светска гастроентеролошка организација и Европско удружење педијатара гастроентеролога, хепатолога и нутрициониста препоручују квасницу Саццхаромyцес боулардии и бактеријску пробиотску културу Лацтобациллус рхамносус ГГ у већини индикација. Ове две пробиотске културе показују и велики степен утицаја на имунитет. Саццхаромyцес боулардии повећава стварање имуноглобулина ИгА у цревима. Имуноглобулин ИгА штити организам од патогена, и тако јача имунитет организма. ИгА антитела се поред у слузници дигестивног тракта налазе и у пљувачци, сузама, те у слузницама дисајних путева и генитоуринарног тракта, где обезбеђују прву линију, тј најранију одбрану од бактерија и вируса. Такође, Саццхаромyцес боулардии повећава стварање и ИгГ антитела на клостридију и њене токсине чиме поспешује њихову елиминацију и значајно смањује вероватноћу поновног јављања ове инфекције. Такође, он ствара ензиме који разграђују токсине клостридије.

Подсећања ради, ИгГ антитела су најраспрострањенија у нашем организму. Ова антитела су врста припреме нашег организма за поновни напад те инфекције и њено боље елиминисање. Њихов налаз у лабораторији значи да је инфекција некада била и да се наш организам већ борио са њом.

За јачање имунитета пробиотске културе је најбоље комбиновати са цинком. Цинк је есенцијални минерал, антиоксиданс, веома важан у одбрани организма од патогених микроорганизама. Он има директан утицај на неке вирусе, нпр. риновирусе који су најчешћи узрочници прехладе код деце. Цинк блокира њихове ензиме, и тиме спречава њихово умножавање и ширење по организму. Он има ефекат и на јачање локалног имунитета црева. Он повећава регенерацију цревног епитела, зауставља секрецију течности, повећава секрецију ИгА антитела, и јача ћелијски имунитет. Ефекат у заустављању секреције течности је нарочито битан код деце са дијарејом, јер се на тај начин спречава дехидратација. На нашем тржишту постоје пробиотици за децу који у свом саставу имају цинк. Ови пробиотици ће нам помоћи у јачању имунитета и спречавању инфекција.

Као родитељи желимо да деци пружимо најбољи старт у животу. Свесни смо колико је добро здравље од најранијег детињства значајно за неометан развој и зивот испуњен срећом и безбрижношћу касније. У том смислу највећи део снаге нашег имуног система долази упараво из црева. Зато није наодмет размислити и детету укључити неки од пробиотских препарата који се могу користити од најранијег животног доба. Добро здравље дигестивног тракта делује на добро здравље јетре, нервног система, бубрега и других органа код деце.

Асс. др сци. мед. Нина Ристић
Педијатар-гастроентеролог

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas