· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Време оброка је битно колико и намирнице које једемо

Начин исхране веома је битан

1610037699_rucak-1.jpg
Фото: депоситпхотос

Научна истраживања показала су да последице лоше исхране по здравље делимично могу да буду резултат несклада између нашег унутрашњег сата и времена када једемо.

Прочитајте још:  Превише сте попили и појели? Нутрициониста саветује ДВА проверена рецепта

Ови метаболички циклуси кључни су за процесе од разградње холестерола до стварања глукозе, и требало би да буду на врхунцу када једемо и да мирују када не једемо или обрнуто.  Када се нередовно једе, ти гени нису ни потпуно активни ни потпуно неактивни и објашњава да је принцип исти као код спавања и будног стања.   Да би установио да ли само редукован унос хране, без промена у уносу калорија, може да спречи болести метаболизма, Пандин тим је хранио мишеве или стандардном или храном богатом мастима, уз две врсте приступа храни - било када или ограничено.

 Сваки орган има свој сат. То значи да постоји време када наша јетра, црева, мишићи и други ограни раде пуним капацитетом и време када они мање или више спавају

 Када се време уношења хране код мишева са исхраном богатом мастима ограничи на осам сати дневно, они једу исту количину хране као они који једу целог дана, али су заштићени од гојазности и других поремећаја метаболизма, показује студија.   Мишеви са ограниченим временом за унос хране богате мастима били су заштићени од негативних ефеката исхране богате мастима и показали су напредак у свом метаболичком и физиолошком ритму.

 

Фото: деспоситос

Мање су се угојили и имали мања оштећења јетре, а имали су и мањи степен упала.   Панда каже да има разлога размишљати о томе како су се наше навике у исхрани промениле током последњих година, обзиром да многи људи имају већи приступ храни и више разлога да буду будни ноћу, макар само да гледају телевизију.   Ова открића наводе на закључак да ограничено време уноса хране може да представља промену начина живота која ће помоћи људима да се не гоје.    

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.