Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се осећамо поспано након јела? Четири потенцијална разлога

Да ли сте се некада након завршеног оброка осећали успорено и поспано уместо да сте пуни енергије? Испоставило се да заправо постоје различити разлози због којих се можете осећати уморно након јела

1694774583_shutterstock_744432226.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Осећај умора након јела је прилично уобичајен, а постоји низ разлога зашто ваша храна може тако да делује на вас.

- Ако размислите о томе, наше тело је добро подмазана фабрика. То некако функционише овако: храна улази и почиње да иде ка покретној траци. Различите машине раде на разбијању хране, паковању за одређене сврхе и отпремању на места која помажу вашем телу да настави да ради свој посао. Очигледно, ово захтева много енергије, због чега се неко може осећати уморно - каже Мелиса Прест, дијететичар у Националној фондацији за бубреге у Илиноису.

Штавише, инсулин – хормон који производи ваш панкреас који контролише шећер у крви – има велики утицај на нивое енергије након што једете. Када једете, ваши нивои инсулина расту да би били сигурни да су нивои шећера у крви тамо где треба да буду, објашњава Перст, пише Превентион.

- Када се тај посао заврши, ниво инсулина опада, због чега се људи осећају уморно. То је нормалан процес и поспаност не би требало да траје толико дуго - каже она.

Да би се избегао тај пад после оброка, Перст предлаже укључивање мешавине сложених угљених хидрата, здравих масти и немасних протеина у сваки оброк.

Разлози због којих се осећамо уморно након јела?

Пили сте алкохол уз оброк

Чаша вина би могла да подстакне вашу поспаност после оброка.

- Алкохол потискује наш централни нервни систем, због чега се осећамо поспано. Овај ефекат не траје дуго, али пијење алкохола непосредно пред спавање ремети циклус спавања, што значи да нец́ете имати баш миран сан - савтује Перст.

Ваш оброк је био богат мастима и угљеним хидратима

Ако храна садржи много масти и угљених хидрата можете да се осећате поспано. За ово је често крив хормон холецистокинин (ЦЦК), који се ослобађа из танког црева.

Појели сте прилично обилан ручак

Понекад, осећај умора након што једете више зависи од тога колико сте појели уместо од онога што сте појели. Разлог је једноставан:

- Што је оброк већи, то је више енергије потребно вашем телу да га разгради.  Трошење све те енергије онда може довести до умора, па покушајте да смањите величину порција и посегните за ужином богатом протеинима ако огладните између оброка - саветује доктор, преноси Превентион.

Може бити крива скривена нетолеранција на храну

Нетолеранција на храну, или чак потпуне алергије на храну, често су повезане са непријатним симптомима као што су грчеви у стомаку. Али повремено, нетолеранција на храну које још нисте свесни може учинити да се осећате изгубљено. На пример, без обзира да ли имате осетљивост на глутен, можда ћете се осећати уморно након што једете храну која садржи глутен јер може изазвати алергијску реакцију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas