Да бисте били сити, здрави и витки, нутриционисти препоручују да једете оброке богате протеинима, а посебно за доручак.
Једна од најхваљенијих намирница за почетак дна јесу јаја, а добро се котирају и грчки јогурт и ћурећа шунка као добри избори.
Започињање дана оброком богатим протеинима подржава ситост, стабилну енергију и подстиче бољи избор хране током дана.
Протеини успоравају варење, што помаже у регулисању нивоа шећера у крви и смањује ризик од пада енергије средином јутра или жеље за нездравом храном. Такође, препорука је да упарујете протеине са угљеним хидратима богатим влакнима и здравим мастима јер тако имате уравнотежен оброк који подстиче ситост, енергију и стабилан ниво шећера у крви.
Сазнајте којих је 5 главних предности протеина за доручак, посебно кад пређете 40. годину.
1. Одржавају мишићну масу
Започињање јутра протеинима помаже у одржавању мишићне масе. Адекватна доза протеина помаже у очувању чисте мишићне масе и задовољава ваше дневне потребе за протеинима – што је суштински аспект, посебно током процеса мршављења.
2. Природно стабилизују хормоне
Протеини помажу у уравнотежењу хормона, као што је грелин (хормон глади) и природно стимулишу хормоне ситости. То може помоћи у смањењу жеље за шећером и угљеним хидратима. Започињање дана протеинима регулише шећер у крви, апетит и дугорочни ниво енергије. Проверите и која дијета стопира кортизол у менопаузи.
3. Помажу у регулисању апетита
Истраживања показују да доручак богат протеинима може смањити вечерњу глад и подржати контролу апетита. Недостатак протеина ујутру може довести до већег уноса калорија током дана. Људи обично брже поново осећају гладним након оброка са ниским садржајем протеина.
4. Убијају жељу за кофеином и спречавају кризе умора
Прескакање протеина у првом оброку у дану или, још горе, конзумирање шећера или рафинисаних угљених хидрата може довести до наглог скока шећера у крви. Након тога следи брзи пад енергије, умор, недостатак концентрације и касније жеља за храном. То је често разлог зашто осећамо потребу за грицкалицама, кофеином или више угљених хидрата само да бисмо стигли до ручка. А такав начин исхране повећава ризик од инсулинске резистенције, дијабетеса и повећање телесне тежине.
5. Повећавају укупан унос хранљивих материја
Када за доручак бирате храну богату протеинима, такође уживате у већем уносу есенцијалних хранљивих материја. Прочитајте која комбинација састојака топи килограме.
Уместо да конзумирате прерађену калоричну храну, доручак богат протеинима пружа трајну енергију, а можете бирати изворе протеина који такође обезбеђују влакна, витамине и здраве масти, за још дужу и квалитетну ситост.
(Сенса)