Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 намирница које не треба да једете на празан стомак: Са једном већина греши

Да бисте добро започели и наставили дан, потребан вам је правилан хранљив доручак, који не укључује ове намирнице

1717062144_shutterstock_2077229017.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Има оних који за доручак могу да поједу шта год нађу пред собом. И они који желе само кафу и ништа више. Међутим, и једни и други греше! Доручак је један од најважнијих оброка у дану, јер нам даје неопходну енергију која нам је потребна да останемо фокусирани на оно што радимо.

Избори које доносимо на празан стомак ујутру могу значајно утицати на наше варење и добробит. Док неки избори хране наше тело и ум, други могу изазвати иритацију и нелагодност.

Коју храну је боље оставити за касније током дана и шта одабрати за здрав и хранљив доручак:

Зачињена храна

Зачињена јела могу да изазову пустош у вашем дигестивном систему када се конзумирају на празан стомак. Капсаицин, супстанца која чили паприку чини љутом, може изазвати стомачне тегобе и жгаравицу. Започните дан блажом опцијом, чувајуц́и „вруц́е“ за касније.

Кафа (обична или са млеком)

Кафа је можда јутарњи ритуал за многе, али кисела природа црне кафе, додати шец́ер и млечни производи могу иритирати слузницу желуца. Генерално, свако кисело пиц́е или пиц́е на празан стомак може погоршати горушицу или гастритис.

Слатке житарице и пецива

Ове основне намирнице за доручак могу изгледати као добар избор, али, нажалост, требало би да у потпуности избегавате рафинисане угљене хидрате (које ови производи садрже) на празан стомак јер могу довести до скока шец́ера у крви прац́еног неизбежним падом касније.

Због тога се можете осец́ати успорено и гладно до ручка и довести вас до неконтролисаног грицкања. Бирајте храну од целог зрна и комбинујте је са протеинима и влакнима за енергију која ц́е трајати.

Пржена храна

Пржена храна је богата мастима и потребно јој је више времена за варење, оптерец́ујуц́и пробавни систем, посебно када се једе рано ујутру. Ово може довести до осец́аја тромости и мучнине. Изаберите лакше опције попут овсене каше или јаја за енергичнији доручак.

Воц́ни сок

Иако је воц́ни сок здрав избор, немојте га пити на празан стомак због штетног утицаја на здравље зуба. Киселина у воц́ним соковима може еродирати зубну глеђ и повец́ати ризик од каријеса.

Доношењем паметнијих одлука о томе шта улази у ваш празан стомак у тренутку када отворите очи, постављате се за дан пун енергије и фокуса. Изаберите храну која се лако вари са протеинима, влакнима и здравим мастима за доручак који храни тело и одржава вас ситима.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas