Oglas
· · Komentari: 0

5 namirnica koje ne treba da jedete na prazan stomak: Sa jednom većina greši

Da biste dobro započeli i nastavili dan, potreban vam je pravilan hranljiv doručak, koji ne uključuje ove namirnice

1717062144_shutterstock_2077229017.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ima onih koji za doručak mogu da pojedu šta god nađu pred sobom. I oni koji žele samo kafu i ništa više. Međutim, i jedni i drugi greše! Doručak je jedan od najvažnijih obroka u danu, jer nam daje neophodnu energiju koja nam je potrebna da ostanemo fokusirani na ono što radimo.

Izbori koje donosimo na prazan stomak ujutru mogu značajno uticati na naše varenje i dobrobit. Dok neki izbori hrane naše telo i um, drugi mogu izazvati iritaciju i nelagodnost.

Koju hranu je bolje ostaviti za kasnije tokom dana i šta odabrati za zdrav i hranljiv doručak:

Začinjena hrana

Začinjena jela mogu da izazovu pustoš u vašem digestivnom sistemu kada se konzumiraju na prazan stomak. Kapsaicin, supstanca koja čili papriku čini ljutom, može izazvati stomačne tegobe i žgaravicu. Započnite dan blažom opcijom, čuvajući „vruće“ za kasnije.

Kafa (obična ili sa mlekom)

Kafa je možda jutarnji ritual za mnoge, ali kisela priroda crne kafe, dodati šećer i mlečni proizvodi mogu iritirati sluznicu želuca. Generalno, svako kiselo piće ili piće na prazan stomak može pogoršati gorušicu ili gastritis.

Slatke žitarice i peciva

Ove osnovne namirnice za doručak mogu izgledati kao dobar izbor, ali, nažalost, trebalo bi da u potpunosti izbegavate rafinisane ugljene hidrate (koje ovi proizvodi sadrže) na prazan stomak jer mogu dovesti do skoka šećera u krvi praćenog neizbežnim padom kasnije.

Zbog toga se možete osećati usporeno i gladno do ručka i dovesti vas do nekontrolisanog grickanja. Birajte hranu od celog zrna i kombinujte je sa proteinima i vlaknima za energiju koja će trajati.

Pržena hrana

Pržena hrana je bogata mastima i potrebno joj je više vremena za varenje, opterećujući probavni sistem, posebno kada se jede rano ujutru. Ovo može dovesti do osećaja tromosti i mučnine. Izaberite lakše opcije poput ovsene kaše ili jaja za energičniji doručak.

Voćni sok

Iako je voćni sok zdrav izbor, nemojte ga piti na prazan stomak zbog štetnog uticaja na zdravlje zuba. Kiselina u voćnim sokovima može erodirati zubnu gleđ i povećati rizik od karijesa.

Donošenjem pametnijih odluka o tome šta ulazi u vaš prazan stomak u trenutku kada otvorite oči, postavljate se za dan pun energije i fokusa. Izaberite hranu koja se lako vari sa proteinima, vlaknima i zdravim mastima za doručak koji hrani telo i održava vas sitima.

(Ženski magazin)

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas