· · Коментари: 0
САВЕТИ

Будите обазриви: 3 суплемента која могу да наштете ЗДРАВЉУ срца

Етикете на бочицама обец́авају боље здравље, али ови додаци могу да вам наштете.

1610458522_Depositphotos_45081043_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Одржавање здравља срца захтева комбинацију стратегија, као што је здрава исхрана, редовно вежбање и контрола стреса. Додавање дијететског суплемента може изгледати као још једно средство заштите.

Прочитајте још: Родитељи, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Мирис цигарета на вашој одећи штети ДЕЧИЈЕМ ЗДРАВЉУ

Али будите опрезни. За разлику од лекова на рецепт, суплементи се често продају без доказа да делују или су безбедни. Не постоји начин да сазнамо шта се заиста налази у таблетама или напицима, јер ФДА не процењује да ли је производња додатака високог квалитета. Следећи додаци могу представљати срчани ризик.

Прочитајте још: Прочистите организам помоћу најздравијег напитка (РЕЦЕПТ)

Пиринач од црвеног квасца

Пиринач од црвеног квасца прави се од врсте квасца узгајаног на белом пиринчу. Додаци садрже монаколин К, који је идентичан активном састојку у леку за снижавање холестерола ловастатину (Мевацор). Мале студије сугеришу да би такви суплементи са високим количинама монаколина К могли бити ефикасни, што може бити привлачно људима који не подносе статинске лекове.

Прочитајте још: Чувени доктор Стојковић упозорава: ПЛАСТИКА утиче на ДНК и изазива СТЕРИЛИТЕТ

Ризици за срце: Не може се рећи колико монацолина К садрже суплемената. - Неки производи садрже мало или нимало активног састојка, а други имају исту количину као ниска доза коју узимате на рецепт. То би могло бити у реду ако не узимате статин, али ако узимате, можда бисте узимали превише лекова који могу проузроковати болове у мишићима или чак по живот опасан распад мишића који може оштетити друге телесне органе - каже др Питер Коен, ванредни професор медицине на Харварду.

Аргинин

Аргинин је аминокиселина и градивни блок азотног оксида, молекула који помаже у опуштању и отварању крвних судова. Додаци аргинина се продају као начин за повећање циркулације, снижавање крвног притиска и промоцију ерекције.

Прочитајте још: Ове намирнице никако не треба јести на празан стомак

Ризици за срце: Особе са срчаним обољењима треба да избегавају аргинин. Студија утицаја ове аминокиселине на преживеле од срчаног удар морала је бити заустављена рано, након што је шест особа које су узимале суплемент умрло. Аргинин може довести до прениског пада крвног притиска ако већ узимате лекове за лечење стања. Ако узимате разређиваче крви, то може повећати ризик од крварења. А ако узимате АЦЕ инхибиторе, то може довести до скока нивоа калијума.

Додаци белог лука

Таблете од белог лука обећавају смањење нивоа холестерола и крвног притиска. Студије су различите о ефектима на холестерол, без обзира да ли таблета садржи свежи бели лук, сушени бели лук у праху или остарели екстракт белог лука. Студије сугеришу да додаци белог лука могу мало смањити крвни притисак.

Ризици за срце. Додаци белог лука могу повећати ниво и ефекте неких лекова за здравље срца, као што су разређивачи крви (узрокују крварење), лекови за снижавање холестерола (узрокују оштећење мишића) и лекови за крвни притисак (изазивају опасне падове крвног притиска).

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.