Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРОНА

Доктор ЈАНКОВИЋ упозорава: Лек против ШУГЕ пију да спрече и лече КОВИД

Ни у већини света, ни код нас, антипаразитски лек ивермектин званично није признат за лечење инфекције коју изазива вирус корона, али га многи набављају за превенцију, а ако затреба и за лечење ковида 19.

1610803282_Jankovic.png
Доктор Слободан Јанковић Фото: Приватна архива
Oglas

Овај лек јесте у поступку испитивања за терапију ковида у више центара у свету, али званично није уврштен у терапијске протоколе, изузев у неколико јужноамеричких држава.

Прочитајте још: Зашто се јављају болови после менструације? 7 стања која изазивају грчеве

Чињеница да се користи "на своју руку" може да буде опасна, јер фармаколози упозоравају да штета од примене овог лека, који је код нас иначе регистрован за лечење животиња, код људи може да буде вишеструка.

70 студија проверава тврдњу неколико лекара
Нобел за лек
Лек ивермектин 2015. године добио је Нобелову награду због одличних резултата у лечењу паразитарних болести попут ваши, шуге,,,

Све је почело од тврдњи неколицине америчких експерата за интензивну медицину да постоји поуздан лек за лечење ковида 19 и да је то управо ивермектин, који наводно може да помогне у најкритичнијој фази болести, али делује и превентивно након ризичног контакта.

То се тек проверава, а док не стигну потврде да ли је то заиста тако, стручњаци упозоравају да у ветеринарским апотекама не би требало куповати овај лек за примену код људи.

Прочитајте још: Превише сте попили и појели? Нутрициониста саветује ДВА проверена рецепта

У свету се тренутно спроводи око 70 студија, које испитују лечење ковида са ивермектином, потврђује за "Новости" професор др Слободан Јанковић, фармаколог Клиничког центра у Крагујевцу:

Доктор Гугл
На друштвеним мрежама појавили су се конкретни савети за употребу ивермектина као поузданог и јефтиног лека. Професор Јанковић напомиње да би такве савете требало игнорисати, јер сваки лек који се не примењује према индикацијама, које прописује лекар,  има нежељене ефекте.

- Да бисмо били сигурни да ли би ивермектин требало да се користи у лечењу или превенцији ковида, неопходно је да буду објављени резултати ових клиничких студија, а затим да се изврши њихова критичка процена, па да надлежне агенције за лекове, каква је и наша у Србији, дају или не дају дефинитивно одобрење - објашњава др Јанковић.

Тек када се објаве резултати студија сме да се користи!

Све до тог момента, примена ивермектина на своју руку или тако што ће га лекар прописати или применити ван одобрених индикација представља поступак за који није могуће проценити однос користи и потенцијалне штете, и који као клинички фармаколог никако не бих препоручио.

Прочитајте још: Може бити знак озбиљних обољења: Ово су разлози наглог мршављења

Не лечите се на своју руку и непровереним лековима Фото: Депозит

Наш саговорник напомиње да већина студија која испитује дејство ивермектина на ковид 19, још нема довољно велики број пацијената:

- За поузданост испитивања веома је важно да пацијенти изабрани по случајном принципу буду сврстани у групу која прима лек од интереса и контролну групу. Тако се обезбеђује довољно велики број пацијената да би статистички ефекат могао јасно да се докаже. Нажалост, у такве студије је потребно уложити велика финансијска средства, а и резултати се не могу добити брзо.

Прочитајте још: Знакови који показују да вам штитна жлезда не ради како треба: Обратите пажњу

Зашто се одушевљавају?
Од великог броја клиничких студија које се спроводе на пацијентима са ковидом, само мали број испуњава све строге захтеве праве клиничке студије. То је и разлог што се током прошле године пролазило од одушевљења појединим лековима до закључака да ефекта нема, а да постоје и штетна дејства.

У испитивању дејства неких већ познатих лекова за друге болести на инфекцију вирусом корона често се, упозорава наш саговорник, пренаглашавају позитивни ефекти добијени у различитим типовима студија, док се нежељена дејства не примећују у потпуности у први мах.

После случајног сазнања лек је постао супер популаран!

- Намерно или ненамерно, истраживачи су склони да виде позитивне резултате у својим студијама - каже професор Јанковић. - Када је у питању ивермектин, лек који се неколико деценија користи за лечење паразитарних обољења, посебно појаве црва у различитим ткивима, у лабораторијским студијама уочено је да има ефекат и на велики број вируса, међу којима је и корона. После тог сазнања, у неколико јужноамеричких земаља се почело са коришћењем ивермектина у превенцији и лечењу ковида и без претходних испитивања кроз клиничке студије.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Ипак, без обзира на то што су се неки пацијенти лечили ивермектином, још нема поузданих доказа да је то лек избора када је о ковиду реч.

Код неких пацијената је било последица...

- Докази о дејству ивермектина још нису довољно чврсти да би би се могло поуздано тврдити да је он довољно ефикасан и довољно безбедан за лечење ковида - каже наш саговорник. - Иако највећи број пацијената није имао значајнијих нежељених ефеката, примећено је да код мањег броја њих услед примене овог лека било нежељених дејстава на централни нервни систем, а и погоршавао је нека друга обољења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas