Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како ПОМЕРАЊЕ САТА за викенд може да утиче на наше здравље? Потребно је навикавање

У ноћи између суботе и недеље вратићемо сатове сат уназад, што означава крај летњег рачунања времена

1666784508_967e37c727a99935617aeb05d56db56cf90f1bb3.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Овај повратак се технички изједначава са потенцијалним додатним сатом сна, међутим, ресетовање није тако лако за наше унутрашње сатове, тачније циркадијални ритам.

Ова пракса померања сатова унапред, у пролец́е, а затим уназад на стандардно време, у јесен првобитно је замишљена да оптимизује природно дневно светло и задржана је до данас.

Здравље и померање сата

Стварање десинхронизације наших телесних сатова два пута годишње повезана је са повећаним здравственим ризицима као што су депресија, гојазност, срчани удар, па чак и настајање саобраћајних несереће.

Могло би се рећи да ће нам додатни сат значити, дуже ћемо спавати, међутим, ипак има утицаја на психичко и физичко здравље. Померање времена може да "избаци" наше телесне сатове из усклађеног ритма. 

Прочитајте још: Да ли сте чули за ТЕЧНИ ХЛОРОФИЛ? Ево како овај додатак исхрани ЈАЧА ИМУНИ СИСТЕМ

Померање сата уназад утиче на циркадијалне ритмове тела - физичке, менталне као и промене понашања.

Наша тела очекују да се одређене ствари догоде у одређено време у току дана (попут спавања, буђења и једења) на основу сунчевих сигнала и тога што радите те ствари изнова и изнова у исто време сваког дана.

Када промените ту рутину, чак и за сат времена, ваши циркадијални ритмови се благо поништавају. Тачније, циркадијални ритмови постају благо неусклађени у односу на време на сату, што може да одбаци време неколико дневних процеса који се дешавају у телу (као што су сан, варење и кардиоваскуларно функционисање).

Лоше расположење и депресија

Током јесени и зиме многи људи обично проводе цео дан у затвореном простору на послу, у школи или код куће. Док обавимо све активности већ је мрак. То значи да се мање излажемо сунцу, што смањује количину витамина Д који наше тело производи. Низак ниво витамина Д повезан је са лошим расположењем и депресијом, као и са умором, боловима у мишићима и ослабљеним костима. Поремећаји спавања такође могу узроковати повећан ризик од менталних болести. Губитак једног сата вечерње светлости може значајно да утиче на наше расположење.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Недостатак сунчеве светлости потискује производњу два важна хормона: мелатонина који изазива сан и серотонина, који игра кључну улогу у равнотежи расположења. Другим речима, већа је вероватноћа да ћемо бити мрзовољни и уморни у данима после летњег рачунања времена, док се не навикнемо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas