Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
нисмо знали

Како су повезане ЧИЛИ ПАПРИЧИЦЕ и дуг живот?

Истраживачи су пронашли везу између конзумирања чили папричица и значајног смањења ризика од добијања кардиоваскуларних обољења и канцера.

1605604808_Depositphotos_18479333_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Мада су раније студије већ откриле да чили папричица има антиинфламаторно дејство, да садржи антиоксидансе и да омогућава организму да адекватно регулише ниво шећера у крви, пре свега захваљући капсаицину, који паприкама даје љутину, ово је прво велико научно истраживање које је дошло до доказа да конзумирање ове намирнице смањује ризик од преране смрти.

Истраживачи су имали приступ здравственим подацима чак 570.000 људи из САД, Кине, Италије и Ирана. Они су такође располагали подацима о исхрани сваке од ових индивидуа, што им је омогућило да направе адекватна поређења између оних који једу чили папричице и оних који их избегавају.

Прочитајте још: Помало заборављене: Зашто је добро да једемо КРУШКЕ

На њихово изненађење, примећен је смањен ризик морталитета од чак 25% за особе које често конзумирају чили папричице у односу на оне који их једу ретко или никад. Истраживачи ипак позивају на опрез у изношењу великих закључака с обзиром на чињеницу да још увек нису открили механизам који објашњава овај феномен, а напоменули су и да у својој студији нису упоређивали ефекте различитих врста чили папричица на здравље људи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas