Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Намирнице које нису идеални савезници ЗДРАВОГ КАРДИОВАСКУЛАРНОГ СИСТЕМА: Могу повећати ризик од настанка срчаних обољења

Претеран унос ових намирница може повећати шансе од настанка разних кардиоваскуларних обољења

1667994012_315007538_3295126167397187_6853809276515407151_n.jpg
фото: Профимедиа
Oglas

Иако преовлађује мишљење да се болести срца јављају претежно у старијем животном добу, ни млађи нису имуни на овај проблем. Осим тога, недостатак физичке активности, неправилна исхрана као и лоше животне навике могу повећати ризик од настанка различитих болести.

По броју одузетих живота, кардиоваскуларна обољења заузимају неславно прво место. Зато стручњаци упозоравају која храна може негативно утицати и убрзати старење срца.

1. Црвено месо

Ова врста меса богата је засићеним мастима. Ове "лоше" масти налазе се и у другим намирницама - јајима, павлаци, путеру и пуномасним сиревима. Могу утицати на подизање нивоа лошег холестерола, али и појаву гојазности и дијабетеса.

Прочитајте још: Храна која може погоршати памћење и повећати ризик од настанка деменције: Ограничите унос ових намирница

2. Пецива и брза храна

Перкарске производе и брзу храна треба максимално избегавати јер садрже транс масти, велике количине зачина, шећера, појачивача укуса. Све то негативно утиче на здравље нашег организма.

3. Алкохол

Прекомерна конзумација алкохола је изузетно штетна опција - може пореметити сан, изазвати дехидратацију и повећати ризик од настанка можданог удара и срчаних обољења. Алкохол може повећати шансе за појаву крвних угрушака и повећаног крвног притиска.

4. Прекомерна конзумација кафе и пића која садрже кофеин

Претеривање са кафом и пићима која садрже кофеин може повећати ризик од превременог старења. Уколико пијете више од 1-2 шољице овог напитка, велика количина кофеина може негативно утицати на рад срца.

5. Пржено и пресољено месо

Пржено и пресољено место може изазвати дехидратацију, повећан крвни притисак и појаву других кардиоваскуларних обољења. Зато не треба претеривати са овом храном.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas