Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је ПРЕБИОТИК? Ево по чему се разликује од ПРОБИОТИКА

Вероватно сте чули да су ови микроорганизми и једињења у храни и суплементима добри за вас. Али како они функционишу и како можете оптимизовати њихове потенцијалне здравствене користи?

1717765527_shutterstock_2210738073.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пробиотици су микроорганизми који се обично налазе у разним намирницама, а једна од најчешћих коју конзумирамо је јогурт. Они садрже микроорганизме који могу бити од користи за здравље нашег микробиома — групе микроорганизама (гљивице, бактерије и вируси) које живе у одређеном делу тела, као што је кожа или гастроинтестинални тракт. Према Националном институту за истраживање људског генома, здрави микробиоми могу имати позитиван утицај на наше укупно здравље.

Здравствене предности пробиотика

Идеја о конзумирању живих микроорганизама за унапређење здравља датира барем из раних 1900-их, када су научници први пут почели да повезују добре микробе и превенцију болести. 

Све вец́и број студија показује да пробиотици такође могу пружити користи деловима тела изван дигестивног тракта, што указује на побољшања здравља уста, јетре, коже и уринарног тракта.

Шта су пребиотици?

Пребиотици су компоненте у неким намирницама које делују као исхрана за пробиотике, пише Еверyдаy Хеалтх. Пребиотике можете добити и из хране и суплемената, али за разлику од пробиотика, они нису микроорганизми. Уместо тога, то су компоненте одређених намирница које делују као хранљиве материје за корисне микробе који су вец́ у вашем телу, на местима као што је дебело црево.

Пребиотици у основи подржавају здраве микроорганизме као што су пробиотици тако што им обезбеђују хранљиве материје како би им помогли да напредују, што заузврат може помоц́и здрављу вашег микробиома.

Ова једињења се природно налазе у намирницама као што су бели лук, црни лук, артичоке и банане.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas