Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
пестициди

Здрава, али и НАЈЗАГАЂЕНИЈА ВОЋКА на свету, коју СВИ једемо

Изрека "Јабука на дан, доктор није потребан" није само део фолклора.

1603271025_Depositphotos_28512673_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Сматра се да јабуке помажу у превенцији болести срца и крвних судова, а студије показују да редован унос може да смањи висок ниво холестерола у крви. Такође, јабуке се редовно појављују на листи најзагађенијег воћа. Разлог због чега јабуке садрже пестициде у великој мери јесте третирање јабука након бербе како би се омогућило дуже складиштење.

Дрво јабуке је пореклом из источне Европе и југозападне Азије. Кроз векове, развијени су бројни хибриди и културе, те нам је данас на тржишту доступно чак 7 000 врста.

Прочитајте још: Хладно време и ЈАКА ХРАНА затварају КРВНЕ СУДОВЕ! Једна намирница из кухиње решава овај проблем, ево и како

Према новијим истраживањима, јабука је веома здрава намирница која садржи прехрамбена влакна, флавоноиде, витамине и воћни шећер фруктозу. Јабуке регулишу киселину желуца те на тај начин помажу у пробави. Из овог разлога, као и због високог садржаја прехрамбених влакана које смањују осећај глади, јабуке су саставни део рмногих дијета.

Шта садржи:

Једна јабука средње величине има три грама влакана, што је више од 10 % препорученог дневног уноса. Чак и без коре, јабука средње величине садржи 2,7 г влакана. Због разноликог садржаја влакана, јабука поседује бројна повољна својства. Свакодневно конзумирање јабука помаже при снижавању повишене вредности холестерола, детоксикацији, штити од појаве малигних болести и поспешује пробаву.

Фото: Депосит

За јабуке је карактеристичан висок ниво пектина, прехрамбеног влакна топљивог у води. Научне студије показују да топљива влакна пореклом из јабуке утичу и на функцију инсулина те тако природно регулишу ниво шећера у крви током дана, што продужабва осећај ситости. Фруктоза је природни воћни шећер који налазимо у јабукама. Будући да ова врста шећера не узрокује јаке осцилације нивоа шећера у крви, јабуке су одличне и за дијабетичаре.

Флавоноиди, врста пигмента у јабукама, интензивно се истражују. Овим молекулама приписују се бројна повољна својства, посебице превентивно деловање на развој болести срца. Примеер: кора јабуке и лук најбогатији су извори моћног флавоноида кверцетина. Повољна деловања овог флавоноида леже у његовој антиоксидативној активности.

Прочитајте још: Да ли је МОГУЋЕ да смо КИВИ све време ЈЕЛИ ПОГРЕШНО?

Укупна антиоксидативна активност у 100 г јабуке (с кором) еквивалентна је деловању 1500 мг витамина Ц (иако је садржај витамина Ц тек 5,7 г у 100 г јабуке), а највећи део ове активности потиче од фитокемикалија попут флавоноида и фенолних компоненти. Занимљиво је да се фитокемикалије не губе стајањем. Удео фитокемикалија не смањује се чак ни након 100 дана правилног складиштења јабука.

Једна јабука средње величине има три грама влакана, што је више од 10 % препорученог дневног уноса.

Јабуке представљају савршен склад здравља, изванредног укуса и практичности, доступне су за сваки џеп и у свим годишњим добима. Изгледа да је природа у савршен производ упаковала прегршт корисних супстанци.

Одличне су у питама и штрудлама, пуњене с орасима или свеже у кашама за доручак. Препоручује се да их чувате у фрижидеру јер ће ниске температуре да очувају њихову свежину.

Фото: Депосит

На попису најзагађенијег воћа 

Једном годишње објављује се попис 12 намирница у којима је пронађено највише остатака пестицида. Нажалост, јабуке се редовно појављују на попису најзагађенијег воћа. Разлог зашто јабуке садрже пестициде у великој мери је због третирања јабука након бербе како би се омогућило дуже складиштење.

Прочитајте још: Спречава НЕСАНИЦУ, уклања ЗАДАХ и многе друге болести, а ево и РЕЦЕПТА

Да прекомерног уноса пестицида треба да се чувамо показују студије које су указале на повезаност изложености пестицидима и вишег ризика од карцинома, оштећења мозга, промене у равнотежи хормона као и на многа психичка стања Ако огулимо кору јабуке, одстранићемо велики део флавоноида који делују антиоксидативно и којима вероватно припадају највеће заслуге за повољно деловање јабука на здравље. Тако да идеалног решења нема, а саветује се да кору  јабуке темељно оперете пре јела и што чешће, колико је то могуће, једете јабуке које се органски узгајају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas