· · Коментари: 0
САВЕТ

Како да препознате ране знаке "Алцхајмера": Брзо се узбуде, заборављају ситнице, а један знак је НАЈОПАСНИЈИ

Сваком се понекад деси да заборави неко име или где је нешто оставио, јер заборавност је део нормалног процеса старења.

1617099684_Depositphotos_4145882_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Губитак сећања је, међутим, нешто друго, много озбиљније и често је један од првих предзнака деменције, међу које се сврстава и Алцхајмерова болест.

Прочитајте још: Пола сата дневно за 6 пролећних вежби и ето САВРШЕНОГ тела до лета

Праћењем понашања чланова породице и људи у вашој околини, нарочито када су у питању свакодневне, рутинске, активности, можете да уочите ране знаке "Алцхајмера".

Место и време
Уобичајен стимптом је ако особа не може да се сети где је и зашто је негде, а поготово ако не зна које је доба дана. Ове особе се губе на непознатом месту, али могу да буду дезорјентисани и код куће.

Промене расположења

Оболели од Алцхајмерове болести често мењају расположење и понашање.

Лако се узнемире, наљуте или збуне. Раздражљиви су.

Дешава им се да се лако узнемире, наљуте или збуне. Неки изгубе интерес за свакодневне активности или се устежу кад треба да пробају нешто ново. Уз то обично иде анксиозност и раздражљивост.

Прочитајте још: Да ли сте знали да жене које вежбају боље зарађују?

Кување чаја
За људе у раној фази свакодневне активности почињу да представљају проблем. Кување чаја је наиуглед једноставан задатак, али за особе са Алцхајмером то је велики изазов. И одржавање хигијене је проблем.

Краткорочна меморија

Алцхајмерова болест обично погађа краткорочну меморију, тако да они који су њоме погођени не могу да се сете шта су радили пре 10 минута, или су заборавили нешто што су управо изговорили.

Не могу да се сете шта су радили пре 10 минута...

То може да доведе до понављања, заборављања недавних догађаја или проблема са обављањем рутинских радњи, као што је спремање једноставног оброка или коришћење кредитне картице.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.