Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БОЛЕСТ КОЈА МОЖЕ ЗАДЕСИТИ СВАКУ ЖЕНУ: "Имам ожиљке од притискања боца са топлом водом на стомак да бих ублажила агонију"

ВЕЋИНА 21-годишњака се заљубљује, склапају нова пријатељства и смишљају шта желе да раде са својим животом, али Фиби Снедкер се носи са „мучним“ болом и исцрпљујућим проблемима са бешиком због стања које је годинама остајало недијагностиковано

1645440423_____________________0005658657.png
Фото:Фиби Снедкер
Oglas

Фиби је морала да се одлучи за медицински индуковану менопаузу како би обуздала симптоме ендометриозе , док наставља да чека на операцију како би сазнала да ли је и њена бешика погођена болним стањем. 

Она позива на већу свест о овом стању и подсећа да они погођени овим стањем свакодневно доживљавају да се њихови симптоми игноришу или да им се говори да нису довољно „озбиљни“. У јануару је 30-годишња активистикња за подизање свести о ендометриози, Аубрион Роџерс, умрла од компликација повезаних са њено стање.

Јак бол

Ендометриоза може да погоди жене било ког узраста и тада ткиво слично слузокожи материце почне да расте на другим местима, као што су јајници и јајоводи. Изазива низ симптома, од јаког бола и мучнине до проблема са плодношћу - и тренутно не постоји лек.

„Има добрих и лоших дана“, каже Фиби. „Нелагодност је стална. Морам да узимам лекове за бешику сваки дан. Када је лоше, не могу ништа да урадим. Заиста је болно.” 

Ендометриоза је такође утицала на њен сексуални живот.

„Када сам била млађа, када сам видела све моје пријатеље како говоре: 'О, секс, ова нова, узбудљива ствар', било је тако болно за мене," сећа се она.

Прочитајте још: ОПАСНИЈА ОД ХОЛЕСТЕРОЛА И ШЕЋЕРА: Доктор упозорио на ОВУ КИСЕЛИНУ, тихо разара органе, а ево како се регулише

Студенткиња рођена у Нортхамптону је са својим партнером већ пет година и каже да је секс „дефинитивно нешто на чему смо радили – само упражњавање различитих позиција може направити велику разлику, јер се не врши притисак на одређене области које ме боле.”

Она каже да и даље може бити тешко, за обоје. 

„Секс је велики део везе, а када знате да наносите бол свом партнеру, то и њега одбија да то ради“, примећује она.

Тренутно, „не постоји лек за ендометриозу, али постоје одређене ствари које можете да урадите да бисте је држали под контролом или спречили симптоме“, каже Фиби.

Недостатак подршке
Фиби говори о својим искуствима са ендометриозом јер „колико год нема лека, нема ни стварне подршке“ и то треба да се промени.Што се тиче образовања, „дефинитивно би требало више поучавати девојчице шта је нормално, а шта није“, каже Фиби „Провела сам већину својих тинејџерских година мислећи да је нормално да су моје менструације тако болне, јер су људи били као: 'Ох , знаш, то су само менструације а ти си млада, навићи ћеш се на њих'.  Не би требало да изостајеш из школе јер си у толиком болу.“Фиби жели да бољи ресурси и информације о ендометриози буду широко доступни свима и да људи који се баве овим стањем имају већу подршку.

У погледу управљања својим физичким симптомима, она се ослања на лекове против болова на рецепт и топлотну терапију (попут боца са топлом водом), али то је изазвало своје проблеме.

„Толико сам се ослањала на топлотну терапију, јер нисам могао да закажем преглед код свог лекара опште праксе да добијем лекове против болова, и у суштини, више пута сам користила боце са топлом водом, што је на крају изазвало неку врсту топлотног осипа, али интензивније. Имала сам много црвених ожиљака на стомаку."

Почела је да ограничава колико користи топлотну терапију, али каже да је то тешко: „Желиш ли стомак који је стварно црвен или желиш бол?“

Први симптоми

Фибини симптоми су почели када је почела менструација, у доби од 12-13 година.

Имала је „веома” обилне менструације и иако је удвостручила тампоне и улошке и даље је крварила, а такође је искусила јак бол. 

„Најбољи начин на који бих то могла да опишем је нека врста притиска изнутра, само гурање свега“, каже она. 

Фиби је посећивала бројне лекаре, надајући се дијагнози која ће објаснити кроз шта пролази, али су јој стално говорили: „Ти си тинејџерка, нормално је да имаш нередовне менструације."

Један доктор је чак преписао лаксатив, „јер су мислили да је можда само зато што имам затвор и то је био бол“.

Фото: Депозит

Трагање за одговорима било је „исцрпљујуће“, сећа се Фиби, којој је на крају дата контрола рађања да би контролисала тешко крварење.

„За људе који немају ендометриозу, али и даље имају прилично обилне менструације, то може помоћи, али мој бол се само погоршавао."

Коначно, са 18 година, пола деценије од појаве симптома, примило ју је гинеколошко одељење у њеној локалној болници у Нортхамптону.

„Заказали су ми унутрашње скенирање и пронашли полицистичну израслину на мом левом јајнику."

Фибини лекари су мислили да би циста могла бити „једнократна” и одлучили су да оперишу – током операције открили су ендометриозу на Фибином левом јајнику. 

Провела сам већину својих тинејџерских година мислећи да је нормално да су моје менструације тако болне

Познато је да је тешко дијагностиковати и ретко се открива на скенирању, ендометриоза се често дијагностикује тек након лапароскопске операције. 

Добити одговор након толико година бола било је „олакшање“, каже Фиби, посебно имајући у виду колико је морала да се бори да би је схватила озбиљно. „Било је тешко када су људи само мислили да сам драматична“, каже она. 

Речено јој је да је то ендометриоза „имало толико смисла“, каже она, посебно јер неко са мамине стране такође има то стање – обично се јавља у породицама.

Фибин бол и нелагодност у бешици заиста ограничавају њен свакодневни живот, од њених веза, до излазака и провођења времена забављајући се са пријатељима.

„Ноћни излазак може да ме кошта недељу дана бола, само зато што ми иритира бешику“, каже Фиби, објашњавајући да алкохол заиста може да изазове њену ендометриозу.

Па чак и тада, она може све да уради 'како треба', избегава одређену храну и алкохол, „и даље добија буктињу бола. Тако да је то веома фрустрирајуће. Искрена да будем, имала сам релативно добрих неколико дана, бол је био подношљив, али колико знам, следеће недеље би у ово време поново могло бити јако лоше, а не бих знала зашто. Дефинитивно је веома интензиван и постоји само стална анксиозност: 'Да ли ће се нешто догодити? Ако ово резервишем, да ли ћу бити добро?'”

Решење?

Сада се Фиби такође одлучила за медицински индуковану менопаузу и мора да посећује болницу једном месечно ради ињекције да би „јајници били искључени“. Лекари су јој рекли да је то њен најбољи начин да спречи да се њени симптоми погоршају док чека даљу операцију.

„Многи чланови моје породице су били прилично узнемирени што сам одабрала ту одлуку, јер је очигледно прилично екстремна“, каже Фиби, која је имала само 20 година када је ушла у менопаузу. 

„Разумем узнемирујућу идеју о томе, али у исто време, то је била моја најбоља шанса да смањим бол и спречим његово ширење.

Фиби се ипак бори са ширим бригама око рађања деце.

„Ендометриоза је нешто што не бих пожелела никоме“, каже она, „тако да то ионако долази у игру са целокупним питањем плодности: чак и ако могу да имам своју децу, да ли желим да ризикујем да је пренесем?“

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas