Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промен

Губљење килограма, боре, шећер: Шта се све мења у нашем организму током зиме

Сазнајте са којим променама на кожи и у телу се суочавамо у најхладнијем периоду године

1607779770_Depositphotos_52436417_s-2019-1-.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Зима је годишње доба када је наша кожа изложена временским неприликама- ветру, хладноћи, свлажности ваздуха, мразу, а све то лоше утиче на организам.

Кожа се перута, сврби и склона је пуцању. Током зиме смо углавном у затвореним просторима, а тиме смо и осетљивији на инфекције и вирусе. Осим тога, хладноћа може утицати на наше тело на разне начине.

Прочитајте још: Заказујте састанке и доносите ОДЛУКЕ у складу са месечним циклусом. Ево распореда

Лакше губите килограме
Иако је истина да многи људи током зиме набаце килограме, телу је такође лакше да сагори калорије кад је хладно.Када се тело прилагоде на хладне температуре, ми производимо топлоту и сагоревамо додатну енергију. Када дрхтимо како бисмо се прилагодили хладноћи, сагоревамо више калорија.

Међутим, нису сви штетни за наше здравље. Једна промена је и корисна, а то је лакше мршављење током најхладнијег доба године.

Прочитајте шта се све дешава са нашим телом зими.

Усне се исушују

На ниским температурама исушују се наше усне, а да бисмо то поправили, често их влажимо језиком. Међутим, ова навика додатно узрокује пуцање усана. Слина брзо испарава, усне остају суве. Садржи и пуно ензима који су преоштри и због којих можете осећати нелагоду.

Зуби постају осетљивији

Ако имате осетљиве зубе, можете осетити оштру, продорну бол кад је напољу хладно. Хладан ваздух може да продре до живаца дубоко у зубу и тако узрокује зубобољу.

Расте шећер у крви 

Израженије су боре
Није зима потпуни кривац за изражене боре, али истина је да је кожа у том периоду године осетљивија на оштећења. С обзиром на то да током хладних месеци долази до пада влаге у ваздуху,  кожа почиње да се суши. Не може да задржи довољно воде, због чега постаје сува и склона борама.

Хладно време подстиче тело да ослобађа кортизол -хормон стреса који повећава ниво шећера у крви. Зато се код многих с падом температуре повећава и шећер у крви јер кад је хладно мање мања нам је мотивација за вежбање. С обзиром на то да физичка активност смањује шећер у крви, лекари саветују вежбање код куће зими да би се одржао ниво шећера под контролом.

Прочитајте још: Ако ОВО будете радиле сваког јутра, мушкарци ће ПОЛУДЕТИ ЗА ВАМА!

Брже дехидрирамо

Тиоком зиме ретко осећамо жеђ и често заборавимо да пијемо довољно воде. С обзиром на то да се мање хладимо знојем, обично пијемо мање, мислећи да смо довољно хидрирани. Али осећај мање жеђи не значи да телу треба мање воде. Стога, изузетно је важно пити  свакодневно довољну количину воде.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas