· · Komentari: 0
PRESUDA

Ovo može svima da se desi: Baka objavila slike UNUKA na Fejsbuku i sada plaća kaznu od 50 EVRA DNEVNO

Društvene mreže su čini se najbolja zabava za popunjavanje slobodnog vremena u današnje vreme, a njihova masovna upotreba i zloupotreba učinile su da budu i sve češća tema sudskih procesa.

1594289163_people-5298399_1280.jpg
Foto: Piksabej

Jedan sudski proces u Holandiji završio se odlukom suda da žena koja je objavila fotografije svojih unučadi na Fejsbuku i Pinterestu bez dozvole roditelja dece, mora da ih izbriše, prenosi „Luftika“.

Slučaj se našao na sudu pošto je žena odbila da izbriše fotografije unuka koje je postavila na društvene mreže, a zatim se sukobila sa svojom ćerkom koja je to od nje zahtevala. Majka dece, tražila joj je nekoliko puta da izbriše te fotografije sa svog profila, ali baka nije poslušala.

Pročitajte još: Prvog dana ŠAPE, onda GLAVU... Priča o ženi koja je RAĐALA ZEČEVE i danas izaziva NEVERICU (VIDEO)

Sudija je odlučio da je to pitanje u domenu Opšte uredbe o zaštiti podataka, dok jedan stručnjak smatra da presuda odražava „stav koji Evropski sud zauzima godinama“.

Sistem za zaštitu podataka se ne odnosi na „čisto ličnu“ ili „kućnu“ obradu podataka, međutim, izuzetak ne važi u ovom slučaju jer su fotografije objavljene na društvenim mrežama postale dostupne široj publici, odlučio je sud.

Pročitajte još: ŽENE su rekle šta vole na MUŠKARCIMA! Ovih 7 KARAKTERISTIKA im pomeraju pamet

– Ne može se isključiti mogućnost da fotografije postavljene na Fejsbuk budu distribuirane i tako završe u rukama treće strane – piše u presudi, a prenosi „Bi-Bi-Si na srpskom“.

Žena mora da izbriše fotografije sa naloga na Fejsbuku ili će platiti kaznu u iznosu od 50 evra za svaki dan dok ne postupi po presudi, do maksimalne sume od 1.000 evra. Ukoliko ubuduće nastavi da objavljuje slike dece, moraće da plaća dodatnih 50 evra dnevno.

Pročitajte još: TRGNITE SE! Ako je majka NESREĆNA, deca će biti POPUT NJE!

– Mislim da će presuda iznenaditi mnoge koji verovatno ne razmišljaju previše pre nego što nešto tvituju ili objave fotografije – kaže Nil Braun, advokat za oblast tehnologije.

On dodaje da bi, bez obzira na ovakvu sudsku odluku, „bilo razumno da oni koji objavljuju fotografije pomisle da neko drugi više ne želi da budu dostupne.“

– Zapravo, to je razumno – ljudska stvar koju treba da uradi je da ih izbriše – kaže Braun.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.