Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Nepušači lakše pronalaze posao i zarađuju više od pušača!

Lekari već dugo upozoravaju na štetna svojstva cigareta.

1607254901_Depositphotos_8068489_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Jedna studija uglednog Univerziteta Standford School of Medicine sugeriše kako cigarete imaju štetan učinak ne samo na vaše zdravlje, već i karijeru.

Kalifornijski istraživači tvrde kako osobe zavisne od nikotina teže pronalaze posao, pa samim tim zarađuju manje od osoba koje su nepušači.

- Opasnost koju cigarete imaju po zdravlje pušača poznata je već godinama, ali ova studija pruža uvid u finansijsku štetu koju pušenje izaziva, uticaj na uspeh u zapošljavanju i razliku u zaradi – izjavila je vođa istraživanja dr Judit Prokaska.

Pročitajte još: Puše E-cigarete i misle da NE PUŠE, a ovaj podatak će ih PRESTRAVITI

Prokaska i njen tim ispitali su 131 pušača i 120 nepušača. Obe grupe na početku istraživanja bile su nezaposlene, a grupe su promatrane na početku studije, posle šest meseci i nakon godinu dana.

Studija je dizajnirana s ciljem da pušači i nepušači budu što sličniji u pogledu radne sposobnosti, ali i nakon kontrolisanja ovih varijabli pušači su još uvek bili u velikom nedostatku.

Foto: Depozit

- Otkrili smo kako pušači puno teže pronalaze posao nego nepušači – rekla je doktorka.

Pročitajte još: BROJKE KOJE ZABRINJAVAJU: Milioni UMRLIH zbog konzumiranja CIGARETA

Rezultati potvrđuju: nakon godinu dana 56 posto nepušača i samo 27 posto pušača pronašlo je posao. Pušači su takođe u proseku zarađivali 5 dolara manje po satu od svojih zdravijih kolega.

Pušači su u proseku bili mlađi, slabijeg obrazovanja i lošijeg zdravstvenog stanja od nepušača, a takva razlika ističe Prokaska, može nepovoljno uticati na osobu koja traži posao.

Ipak, nije jasno da li je pušenje glavni uzrok nezaposlenosti.

Pročitajte još: Ovo su SJAJNI TRIKOVI kako da se LAKŠE ODVIKNETE od CIGARETA (VIDEO)

- Ne znamo da li pušači teže pronalaze posao ili je verovatnije da izgube posao i da li nepušači počinju da puše kada izgube posao– rekla je Prokaska.

Tim trenutno radi na novom istraživanju koje će ispitati da li se osobe koje su uspešno pobedile zavisnost od nikotina lakše zapošljavaju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas