· · Komentari: 0

Namirnice za koje ćete biti ŠOKIRANI kada saznate da imaju više ŠEĆERA od obične čokoladice

Kada govorimo o šećeru, obično ga u svojoj glavi vezujemo samo za slatkiše

1656946817_sugar-g9cdd53c6e_640.jpg
Foto: Piksabej

Ali istina je da se šećer krije svuda - i u slanim i u slatkim proizvodima, i u tečnom i u čvrstom stanju. Otkrivamo vam u kojim proizvodima imate više šećera nego u jednoj običnoj čokoladici. 

Pročitajte još: Koje je najbolje vreme da jedemo DINJU? Mnogima omiljena letnja poslastica

Sok od jabuke

Jedna porcija soka od jabuke ima 31 gram šećera, što je skoro isto kao čokoladna štanglica. Međutim, sok od jabuke nema masti, ima malo natrijuma i obezbeđuje kalijum, važan mikronutrijent. Ako tražite sok od jabuke sa manje šećera, najbolje je da napravite sami svoj sok kako bi bili sigurni da nema dodatog šećera, i tražite jabuke koje imaju manje šećera u sebi. 

Jogurt

Mnoge vrste jogurta su iznenađujuće bogate šećerom. U nekim šoljama nađeno je čak 28 grama šećera. Šećer se dobija od prirodnih šećera u mleku i voću, kao i od dodatih šećera. Ovo važi i za obične jogurte, dok za slatke jogurte je situacija mnogo gora. Međutim, za razliku od čokoladne štanglice, jogurt ima svoje druge sastojke koji su zdravi, stoga bi trebalo da koristite prirodni jogurt i da kupujete na proverenim mestima, a ne u marketu. 

Smutiji

Mešano slatko voće i povrće u soku može biti bogato prirodnim ili dodatim šećerima. Iako smutiji deluju kao savršeno prirodno i zdravo piće koje će nam pružiti sve potrebne sastojke to je delimično tačno. Oni će nam pružiti vlakna i vitamine koji se nalaze u voću, ali isto tako rizikujemo da unesemo više šećera u sebe nego što bi trebalo. Zato je takođe bitno da smutije pravimo sami ili kupujemo na proverenim mestima. U marketima će smutiji biti obogaćeni dodatnim šećerima kako bi bili ukusniji i manje kiseli. 

Konzervirano voće

Pored prirodnih šećera u voću poput breskve, konzervirano voće se pakuje u sirup i šećer kako bi postalo još slađe. Jedna šolja konzerviranih breskvi u sirupu sadrži ogromnih 49 grama šećera. Srećom, postoje bolje opcije ako pazite na unos šećera. Potražite konzervirane breskve upakovane u vodu, smrznute breskve ili uživajte u svežim breskvama.

Razne varijacije kafe 

Crna kafa nije značajan izvor kalorija ili šećera. U stvari, šolja crne kafe sadrži nula grama šećera i samo oko 7 kalorija. Ali piće od kafe sa raznim dodacima je već druga priča.  Na primer, espreso napitak sa dodatkom, recimovanile, sadrži 17 grama šećera. Da ne spominjemo hladne kafe, kafe sa sladoledom i kafe sa ukusima. Dakle, sve dok se držite obične crne kafe, bezbedni ste što se unosa šećera tiče. 

Paradajz čorba

Paradajz supa može da sadrži mnogo skrivenih šećera. Kupovna kremasta supa od paradajza sadrži 27 grama šećera po porciji, zajedno sa 850 miligrama natrijuma. Takođe sve instant čorbe koje možete naći u čašama, sadrže preko 30 grama šećera po porciji. Najbolje bi bilo ako se u mogućnosti da sami napravite paradajz čorbu, koja se lako pravi, a spasiće vas dodatih šećera. 
 

 


PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.