· · Komentari: 0
Nenadmašno

Da li znate zašto je ovo vozilo proglašeno za "Automobil 20. veka"? (VIDEO)

"Ford model T" je napravljen u više od 16,5 miliona primeraka

1596111757_1927-model-a-timeline-549x337-d.jpg
Foto:"Ford"

Zvali su ga od milja "Tin Lizi" ili "Skačuća Lena"! "Ford T" je automobil koji je prvi, zahvaljujući uvođenju montažne linije u proizvodnju automobila, postao široko dostupan američkoj srednjoj (i nižoj klasi), pa je od 12. avgusta 1908. do 26. maja 1927. napravljeno više od 16,5 miliona primeraka! I sada su retki automobili koji mogu da se pohvale tolikom brojkom.

Pročitajte još: O ovom hotelu KOLAJU PRIČE, svaki detalj govori JEDNO, a sada mami i SRBE (FOTO)

Kada je 1999. organizovano međunarodno takmičenje za "Automobil 20. veka", pobedu je odneo "Ford T" nadmašivši "mini", "bubu" i "sitroen DS ajkulu".

Foto:"Ford"

Ovaj automobil dizajnirali su Henri Ford, Čajld Harold Vilis, Džozef Galamb i Judžin Farkaš. Imao je motor od 2,9 litara sa četiri cilindra koji je razvijao 20 "konjskih snaga" i menjač sa dve brzine. Maksimalna brzina je bila i do 72 kilometara na čas. Zanimljivo je da je motor mogao da ide i na benzin, kerozin i na etanol! Potrošnja je išla od 11 do 17  litara na 100 kilometara.

Pročitajte još: Rođen novi auto-gigant "Stelantis"!

"Ford T" je dug 3.404 mm, širok je 1.676 mm, visok 1.860 mm. Međuosovinsko rastojanje je 2.540 mm.
Iako su se automobili proizvodili i ranije, pravio ih je i Ford, pojava "Modela T" je bila prekretnica u američkoj, a kasnije i u svetskoj "automobilizavciji". Prvog dana kada je "otvorena knjiga porudžbina", prodato je neverovatnoih 15.000 komada.

- Hteo sam da napravim automobil za sve.Dovoljno velik za celu porodicu, ali i dovoljno mali da pojedinac uživa u njemu, Konstruisan tako da budu korišćeni najbolji materijali. Ali dovoljno jeftin da mogu da ga kupe svi i da uživaju u njemu - rekao je jednom prilikom čuveni Henri Ford.

Pročitajte još: Sa ovim elektromobilom moći ćete da odete iz Beograda do Niša i nazad BEZ DOPUNE baterije

Prvi modeli "Forda T" koštali su ondašnjih 850 dolara (ekvivalent sadašnjih 23.476 dolara). Kako je rasla produkcija padala je i cena (nije to manir današnjih proizvođača) pa je 1914. "Ford T" koštao 440, a 1926, samo 256 dolara!

                                                    Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.