Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Hormoni utiču na telesnu težinu: Ovi koraci olakšavaju MRŠAVLJENJE

Hormoni regulišu brojne procese u organizmu, a u velikoj meri utiču i na mršavljenje. Hormonska neravnoteža otežava borbu protiv kilograma, ali željena linija ipak nije nedostižna.

1607777216_Depositphotos_86045384_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Sindrom policističnih jajnika karakteriše neravnoteža reproduktivnih hormona. Osim problema sa jajnicima (problem sa razvojem i oslobađanjem jajnih ćelija), dolazi do gomilanja masnoće oko struka. Mast na stomaku smanjuje reakciju na insulin, hormon koji pomaže telu da obrađuje šećer, čineći da težina dodatno raste.

Da biste to sprečili, sledite ove savete:

  • Isprobajte dijetu sa malo ugljenih hidrata i povećajte unos proteina. Žene sa sindromom policističnih jajnika često su rezistentne na insulin. Smanjivanje sadržaja ugljenih hidrata smanjuje nivo insulina, što može pomoći u gubitku težine. Jedite što više povrća bez skroba (lisnato povrće, mahune, mrkva) i sveže voće, a izbegavajte žitarice.

Pročitajte još: Dijeta bez dijete – da li je moguće?

  • Prvo vežbajte, pa tek onda jedite. Vežbanje neposredno pre obroka poboljšava metabolizam. Telo tad troši dodatne zalihe glukoze, što pomaže da nivo insulina bude niži. Radite intervalni trening visokog intenziteta ili bilo koji tip kardio vežbi.
  • Fokusirajte se na veći unos vlakana koja će pomoći da duže budete siti uz manje kalorija. Osim toga, složeni ugljeni hidrati sa visokim sadržajem vlakana neće podići šećer u krvi na isti način kao što to čine prosti ugljeni hidrati.

Foto: Deposit

  • Birajte zdrave masti (maslinovo ulje, avokado) umesto onih loših. Jedite više fermentisane hrane kako biste nadoknadili manjak dobrih crevnih bakterija. U jelovnik ubacite probiotike.
  • Smanjite unos kofeina. Ako ga uzimate u velikim količinama, on može ometati ovulaciju i povećati hormone stresa, što može dovesti do hormonskih poremećaja.
  • Izbacite proste šećere jer oni naglo povećavaju nivo šećera u krvi, posle čega dolazi do njegovog pada i želje za hranom. Ako žudite za nečim slatkim, pojedite voće.
  • Jedite dovoljno jer izgladnjivanje kasnije dovodi do prejedanja. Dugotrajno ograničenje kalorija može usporiti metabolizam i izmeniti način funkcionisanja hormona.

Pročitajte još: Do SAVRŠNE LINIJE sa malo truda: Jednostavni saveti za gubitak kilograma

  • Držite stres pod kontrolom jer on povećava nivo kortizola, što je povezano sa gojenjem.
  • Razmislite o korištenju suplemenata. Vitamin C i selen podstiču jetru da razgrađuje dodatni estrogen u telu, koji je karakterističan za žene sa sindromom policističnih jajnika. Pre korišćenja suplemenata, obavezno porazgovarajte sa svojim lekarom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas